Představení hry: Carcassonne

CarcassonnePočet hráčů: 2–5 (6)
Doporučený věk: od 8 let
Délka hry: 30 až 70 minut
Autor: Klaus-Jürgen Wrede
Rok vydání: 2001
Výrobci: Albi, Hans im Glück
Ocenění: Spiel des Jahres 2001, Hra německé veřejnosti 2001, Hra roku 2004 – nominace
Obvyklá cena: 590 Kč (základní hra), 390 Kč (rozšíření)
Herní systém: pokládání kartiček – puzzle, vytváření "mapy" kraje s hrady, cestami a kláštery, spolupráce
Čeština: hra je kompletně v češtině

Carcassonne je v současnosti asi nejznámější moderní deskovou hrou. Díky jednoduchosti pravidel (ne však primitivnosti), hernímu systému a kvalitnímu zpracování je čím dál populárnější. Jako jednu z mála podobných deskových her ji objevíte i jinde než ve specializovaných prodejnách. Doplňující pravidla a rozšíření zaručují, že hned tak neomrzí. Velkou výhodou této hry také je, že ji mohou úspěšně hrát různě zkušení hráči, dospělí s dětmi, a přitom se budou všichni bavit až do konce. Ze hry nemůže nikdo vypadnout a na víc průběžné a závěrečné bodování udržuje patřičné napětí, do poslední chvíle není jistý vítěz. Hra je přitom rychlá, takže si hned můžete dát odvetu.

Tvůrce hry se inspiroval jihofrancouzským městem Carcassonne, které je proslulé svým mohutným středověkým opevněním a rytířskou tradicí. Pokud se chcete podívat i na další obrázky, otevřete si oficiální stránku tohoto města.

Cílem hry je získat co největší vliv v kraji šikovným rozmístěním své družiny, kterou tvoří rytíři, mniši, sedláci a lupiči. Z jednotlivých karet postupně vzniká krajina s městy, kláštery, cestami a loukami, na které jsou družiníci umisťováni a za něž získává hráč body. Nový dílek musí hráč přiložit tak, aby navazoval na již vytvořenou krajinu (jako puzzle), přitom se snaží jej umístit tak, aby pomohl sobě, a ne protivníkům. Během hry se počítají jen uzavřené celky (města, cesty), čím je větší, delší (počínáno podle počtu dílků), tím získá příslušný hráč více bodů.

Rozehrané CarcassonneKromě toho, že se hráči při hře dobře pobaví, budou rozvíjet i své strategické myšlení, kombinační schopnosti a fantazii. Hra sice není založena na komunikaci mezi hráči, ale druzí vždy rádi poradí, kam by bylo nejlepší nový dílek přiložit :-) Ač se to na první pohled nezdá, je to strategický souboj o kraj Carcassonne. V každé hře vzniká nová krajina a vyžaduje tedy nové promýšlení taktiky podle aktuální situace. Náhoda hraje malou roli - když je hráč na tahu, náhodně vytáhne dílek krajiny. Pokud chceme oslabit i tuto náhodu a hrát strategičtější partii, potom si každý vytáhne na začátku hned tři dílky a položí je viditelně před sebe. Po odehrání svého tahu dobere ze zásoby, aby měl opět plný počet.

Carcassonne má již celou řadu rozšíření (s doplňujícími pravidly a novými dílky krajiny), která základní hru rozvíjejí a obohacují. Bez základní sady se neobejdete, ale rozšíření je možné různě kombinovat, takže získáváte nové herní varianty a hra vás hned tak neomrzí. Záleží pak na vás, zda si chcete zahrát rychlejší hru nebo strategičtější. Jaká rozšíření jsou nyní k dispozici:
  • 1. rozšíření: s novými dílky krajiny a figurkami pro dalšího (šestého) hráče.
  • Kupci a stavitelé (2. rozšíření): Hra dostává nový rozměr v podobě obchodnického zboží, stavitelé zas umožňují postavit více v jednom tahu.
  • Princezna a drak (3. rozšíření): Nové postavy vnášejí do hry prvek "záškodnictví". Drak nahání strach a vyhání obyvatele, princezna pak dokáže oblouznit rytíře, takže jsou nespolehliví, ochránit vás může dobrá víla.
  • Věž (4. rozšíření), Opatství a starosta (5. rozšíření), Král, hrabě a řeka (6. rozšíření). Více viz článek Přehled rozšíření Carcassonne.
Bodovací tabulkaHra se dá hrát ve 2 až 5 hráčích (s rozšířením i v 6). Zábavnější je ale ve více lidech. Dílků krajiny a tedy i možností bodovat je pro jednoho hráče méně, takže se musí snažit převahou vlastních družiníků obsadit i místa (města, cesty) budovaná jiným hráčem. Hra je vhodná i pro děti. Výrobce doporučuje hru pro děti od 8 let, ale základní verze se dá dobře hrát i s dětmi od 6 let (případně se zjednodušením pravidel).

Kromě základní hry Carcassonne (modrá krabice), existují ještě další hry tohoto typu stejného názvu: Lovci a sběrači (zelená krabice), Carcassonne Hrad (žlutá krabice), Carcassonne Město (dřevěná) a nově také Nová země (světle modrá). Jsou to samostatné hry, které ze základní (modré) verze vycházejí, nejedná se tedy o rozšíření.

Příjemnou zábavu :-)

Odkazy:
Související články:

Chcete si hru Carcassonne koupit?

Carcassonne lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


***

Žádné komentáře: