Představení hry: Sankt Petersburg

Sankt Petersburg

Počet hráčů: 2-4.
Doporučený věk: od 10 let.
Délka hry: 45-60 minut.
Autor: "Michael Tummelhofer" (Bernd Brunnhofer).
Rok vydání: 2004.
Výrobce: Albi.
Ocenění: Hra německé veřejnosti 2004 (1. místo), Spiel des Jahres 2004 (nominace), Hra roku 2005 (nominace).
Obvyklá cena: cca 690 Kč.
Herní systém: podnikatelská karetní hra.
Čeština: hra je kompletně v češtině.

V této karetní hře vstoupíte do doby carského Ruska, kdy se budoval Sankt Petersburg, přezdívaný později jako "Paříž východu". Car Petr Veliký reformoval celou říši a vám dal příležitost podílet se na výstavbě Petrohradu.

Sankt Petersburg patří k obchodním (podnikatelským) hrám. Najatí dělníci a řemeslníci vám vydělávají peníze, za ně můžete stavět budovy a získávat přízeň šlechticů, bez jejichž vlivu byste neuspěli. Budovy vám budou přinášet body, šlechtici kromě bodů i peníze. Vše má svou hodnotu, peněz není nazbyt, pravidelný přísun vám zajišťují vaši řemeslníci a šlechtici, k vítězství však vedou získané body. Platí se v rublech, do hry hráči vstupují se základním kapitálem, který však není moc velký. Koho si najmout? Jakou budovu postavit, abyste byli lepšími staviteli než ostatní? To je jen na vás.

KartyHra probíhá v kolech, která mají vždy čtyři fáze - řemeslníků (zelené karty), staveb (modré karty), šlechticů (červené karty) a vylepšení (různé barvy). V každé hráči provedou své akce - nakupují a vykládají karty. Na hrací desce je aktuální nabídka - řemeslníků, zakázek na stavby a šlechticů. Hráči je mohou získat do svého držení, ale teprve po zaplacení a vyložení jim začnou přinášet užitek, ve fázi řemeslníků získáte peníze, u staveb body, ve fázi šlechticů peníze i body, fáze vylepšení je speciální a kolo uzavírá.

Jakmile hráči proniknou do pravidel, je hra svižná a napínavá do konce. Pravidla nejsou složitá, ale nesmíte je při čtení odbýt, abyste v nich měli jasno, jak doplňovat nabídku karet na desce, kdy co stojí (využívání různých slev) a kdy se co vyhodnocuje.

Deska s kartamiHra je dobře zpracovaná, i když styl kreseb nemusí každému sedět, rychle si ale na ně zvyknete. Herního materiálu není mnoho, takže příprava nezabere žádný čas a můžete hned začít.

Pokud v sobě máte obchodního ducha, rádi promýšlíte, co se vyplatí koupit, či je už moc drahé, či si chcete procvičit své mozkové závity, abyste se neztratili v současném světě rozličných nabídek a cen, bude se vám hra rozhodně líbit. K vítězství vede řada různých cest, takže každá hra bude jiná a vždy zajímavá. Úspěch máte především ve svých rukách, či spíš hlavě. Bavit vás bude ve dvou, třech i čtyřech lidech. A určitě bude stát za to, když nezůstanete jen u jedné hry.

RozšířeníV prosincovém vydání herního magazínu Spielbox vyšlo roku 2005 jako příloha rozšíření Sankt Petersburg - The Banquet. Rozšíření přináší celkem 12 nových karet (3 normální, 9 speciálních). Na podzim 2008 vyšlo rozšíření, které obsahuje dvě rozšíření v jednom - The Banquet a New Society. Můžete je samostatně i dohromady. Rozšíření umožňuje hru pátého hráče.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: