Představení hry: Přes poušť

Počet hráčů: 2-5.
Doporučený věk: od 10 let.
Délka hry: 30-60 minut.
Autor: Reiner Knizia.
Rok vydání: 1998.
Výrobce: KOSMOS.
Jiné názvy: Durch die Wüste, Through the Desert.
Ocenění: Hra německé veřejnosti 1998 (4. místo), Spiel des Jahres 1998 (nominace).
Herní systém: poziční strategie, zabírání území.
Čeština: hra s českými pravidly, herní materiál neobsahuje cizojazyčné prvky.

Durch die Wüste neboli Přes poušť je další z osobitých her od Reinera Knizii. Tentokrát jste vůdcem beduínského kmene. Vaším úkolem je s pomocí svých karavan obsadit vodní prameny pro napájení velbloudů, propojovat oázy na jejich trase a ovládnout určitá území. Hráč za to získává body. Nejúspěšnější se stane vládcem pouště.

Hraje se na desce s hexovými políčky. Představuje poušť s oázami a vodními prameny. Každý na začátku dostane pět vůdců karavan na velbloudech různé barvy - ti budou označovat, kterému hráči karavana patří. Hráči v každém kole umístí dva velbloudy tak, aby co nejvýhodněji doplnili své karavany. Ty se "pohybují" přidáním dalšího velblouda. Jednou umístěný velbloud zůstává na svém místě do konce hry. Hráči vybírají velbloudy ze společné zásoby.

Hru můžeme zařadit mezi poziční strategie. Umístěním velbloudů zabíráte určité území a získáváte body za prameny a oázy, zároveň zabraňujete soupeřům, aby bodovali nebo získali výhodnou pozici. V první fázi hry umisťujete vůdce svých karavan. Nesmíte ji podcenit, neboť významně ovlivňuje další hru. Ve druhé fázi pak rozšiřujete své karavany.

Herní materiál se skládá z hrací desky, žetonů pramenů a bodů, palem, které označují oázy, a především velkým počtem barevných velbloudů. Nemají pravda přirozené barvy, ale zvyknete si na ně. Kdyby nebyli barevní, brzy byste se v nich nevyznali. Velbloudi i vůdci karavan jsou vyrobeni z umělé hmoty. Jak vypadá rozehraná partie, ukazuje obrázek.

Pravidla nejsou nijak složitá, takže hned po otevření krabice můžete se čtením pravidel začít hrát. Větší pozornost věnujte částem objasňujícím bodování - body totiž získáte také za nejpočetnější karavanu a ohraničené území. Je pak na vás, jakou zvolíte strategii. Hra umožňuje různé variace strategií a je napínavá až do konce. Mnohdy o vítězi rozhoduje jen pár bodů. Příjemné také je, že jedna partie netrvá dlouho, takže si hned můžete dát odvetu a uplatnit novou strategii, nebyla-li předešlá úspěšná.

Můžete hrát i ve dvou, potom nehrajete na celé herní ploše. Napínavější je ale hra ve třech či čtyřech hráčích. Náhoda v této hře nehraje žádnou roli. Úspěch závisí jen na vašich schopnostech.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: