Představení hry: 6 bere!

6 bere

Počet hráčů: 2-10.
Doporučený věk: od 8 let.
Délka hry: 30 až 45 minut.
Autoři: Wolfgang Kramer.
Rok vydání: 1994.
Výrobce: Albi, Amigo Spiele.
Ocenění: Hra německé veřejnosti (1. místo), Spiel des Jahres 1994 (nominace), MENSA Best Mind Game 1996, Hra roku 2005 (nominace).
Jiné názvy: 6 Nimmt!, Take 6!, Ty krávo.
Obvyklá cena: cca 290 Kč.
Herní systém: karetní hra.
Čeština: hra je kompletně v češtině.

Neuškodí občas si s přáteli zahrát jednodušší hru, která pobaví všechny - hráče i nehráče. U které můžete, ale nemusíte přemýšlet, a přitom se dobře bavit. 6 bere! k takovým bezesporu patří. Pravidla jsou jednoduchá, vysvětlíte si je za pár minut. Samotná hra je rychlá, má spád, takže rádi odehrajete několik partií za sebou. Tedy pokud se chcete přetahovat o rostoucí stádečko krav. Který kovboj "moula" se po příštím tahu bude muset postarat o ty "prašivé" krávy, které utíkají z ohrady?

Každý hráč dostane 10 karet s různou bodovou hodnotou. Ty postupně odkládají do čtyř řad podle velikosti. Maximální počet karet v jedné řadě je ale pět. Pokud musíte doplnit šestou, řadu si vezmete. Za každou hlavu krávy na sebraných kartách dostanete trestné body. Kdo má po odložení desáté karty nejméně trestných bodů, vyhrává partii, ne však hru. Hra končí tehdy, když někdo dosáhne 66 bodů.

Hra je triviální jen zdánlivě. Musíte stále odhadovat soupeře a volit, kterou kartu zahrát teď a kterou si nechat na později. Mnohdy vás soupeři zaskočí a rozbijí vám dobře promyšlený plán. Ještěže se hraje na více partií, takže to příště třeba napravíte.

Příjemné na této hře je, že potřebujete jen balíček karet, takže se hodí i na cesty. Zahrát si můžete už ve dvou, ale zábavnější je hra v 5-6 lidech. Ve větším počtu narůstá vliv náhody, ale to nemusí být na škodu, zvláště hrajete-li s dětmi.

Existuje rozšíření 6 Nimmt! - Jubiläumsedition Boosterpack, vyšlo v limitované edici. Obsahuje speciální karty.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: