Pravidla: Sudoku Hex!

Počet hráčů: 1-4.
Doporučený věk: od 10 let.
Délka hry: 15 minut.
Autor: Reiner Knizia.
Rok vydání: 2006.
Obvyklá cena: zdarma (print & play).
Herní systém: abstraktní hra, logika.
Herní materiál: hrací deska, 4 figurky (ve 4 barvách), 12 kamínků, 49 žetonů s čísly (7x čísla 1 až 7).

Velkým hitem posledního roku se i u nás stalo Sudoku. Tento číselný hlavolam snad ani není třeba představovat (pokud ho neznáte, podívejte se na web o Sudoku - viz odkazy). Se Sudoku vycházejí celé publikace a Sudoku má také pravidelnou rubriku v novinách. A tak je možné spatřit lidi luštící tento hlavolam snad kdekoliv.

Reiner Knizia pro milovníky této hříčky, a nejen pro ně připravil také deskovou hru (SuDoKu Das Brettspiel/Sudoku Board Game). Je určena jednomu až čtyřem hráčům. Pokud si ji nechcete nebo nemůžete koupit, ale neradi byste přišli o potěšení z této hry, pak vyzkoušejte variantu SuDoku Hex! Místo tabulky se čtverečky je použita plástvová struktura z hexů. Jedná se o hru typu "print & play", stačí si ji tedy stáhnout a vytisknout. Doporučuji nalepit na čtvrtku nebo karton, vystřihnout žetony a můžete začít hrát. Pravidla nejsou nijak složitá.

Příprava hry
Hrací deska představuje sedm spojených "pláství" vytvořených ze sedmi šestistěnů (hexů). Do každé "plástve" se náhodně umístí jedno číslo s modrým podkladem (viz příklad na obrázku). Zbylých 42 žetonů s čísly je třeba zamíchat a položit lícem dolů vedle desky. Každý hráč si vybere jednu figurku a umístí ji na začátek počitadla (na nulu), které rámuje okraj desky. Dvanáct kamínků zůstane vedle desky u nuly na počitadle.

Pravidla hry
Na začátku hry si každý hráč vytáhne jeden žeton. Určí se začínající hráč. Hráči se postupně střídají po směru hodinových ručiček. Hráč na tahu ukáže své číslo a položí ho na volné pole na desce.

Pro umisťování číselných žetonů platí pravidla jako u Sudoku. V každé plástvi a každé řadě může být každé číslo jen jednou - žádné číslo se nesmí opakovat.

Nyní se spočítají žetony ležící na třech přímkách procházejících právě položeným žetonem (viz příklad na obrázku) a posune figurka na počítadle o příslušný počet míst. Na konci tahu si hráč vytáhne nový žeton.

Hra končí, když některý z hráčů nemůže umístit svůj žeton s číslem na desku, aniž by porušil pravidla. Hru vyhrává hráč, který má nejvíce bodů. Při hře jednoho hráče jde o to získat co nejvyšší skóre. Jaký bude váš osobní rekord?

Pokaždé, když figurka překročí na počítadle nulu, vezme si hráč jeden kamínek. Každý kamínek představuje 60 bodů.

Když hráč při umístění svého žetonu poruší pravidla Sudoku nebo když chce hrát nesprávně, nemůže svůj žeton položit. V takovémto případě si bere žeton zpět a v tomto kole neboduje. V případě, že se na chybu přijde později, žeton se na desce zůstane a hra pokračuje.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: