Představení hry: Carcassonne - Lovci a sběrači

Lovci a sběrači - krabicePočet hráčů: 2–5
Doporučený věk: od 8 let
Délka hry: 30 až 60 minut
Autor: Klaus-Jürgen Wrede
Rok vydání: 2002
Výrobci: Albi, Hans im Glück
Jiné názvy: Hunters and Gatherers, Die Jäger und Sammler
Obvyklá cena: 590 Kč
Herní systém: pokládání kartiček, spolupráce
Čeština: kompletně počeštěná hra

Lovci a sběrači patří do rodiny her Carcassonne – označuje se také jako zelené Carcassonne (podle barvy krabice). Princip hraní je stejný jako u základní "modré" verze hry. Hráči pokládají kartičky krajiny, nasazují figurky a sbírají body. Liší se ale způsobem bodování, nasazování figurek a několika dalšími prvky, jež činí z Lovců a sběračů samostatnou hru a ne pouze variantu.

Hra vás zavede do dob, kdy se po pláních proháněla divoká zvířata, v lesích bylo mnoho jedlých plodů a v řekách hojnost ryb - tisíce let předtím, než byl postaven hrad Carcassonne. Lidé žili v tlupách a obstarávali si živobytí, jak se dalo. Každý hráč obdrží 5 příslušníků své tlupy a dvě chýše. Postupně pak vytvářejí krajinu s lesy, řekami a loukami, kterou osídlí. Nejúspěšnější tlupa zvítězí, ale která to bude, se nejspíš ukáže až při závěrečném bodování, i když průběžné sbírání bodů může leccos napovědět.

Ukázka hryLovci a sběrači se liší od modrého Carcassonne v několika ohledech. Především je propracovanější bodování, které činí hru taktičtější. Lesy se bodují obdobně jako hrady, obsahují ale navíc zlato (není podmínkou). Hráč, který les uzavře, získá za zlato bonusovou kartičku navíc (a tu pokládá na plán), body získá hráč ovládající les svými panáčky. Řeky mohou připomínat cesty, body ale získáváte i za ryby v jezerech - ovládnout celé povodí pro závěrečné bodování pak můžete pomocí chýše. Louky obsazujete svými lovci. Body však získáte na konci hry za všechna "lovná" zvířata na louce a odečtou se vám za každého predátora - tygra (ten z vaší louky totiž zvěř vyhání).

Provedení hry je velmi pěkné a vtipné. Kartičky jsou zhotoveny z kartonu. Co je možné vytknou, je zvolené barevné ladění, které způsobuje to, že je rozehraná krajina poněkud méně přehledné - moc zelené a jejích odstínů. Díky obrázkům zvířátek se obvykle líbí dětem :-)

Svou roli v Lovcích a sběračích sehrává náhoda. Velkou roli sehrává při losování kartiček - běžných i bonusových. Pokud budete spoléhat na ty správné kartičky, nemusíte se dočkat, vyberou vám je soupeři. Ale i přesto můžete hrát velmi dobře takticky. Dobře si díky prvku náhody společně zahrají i různě zkušení hráči. Přestože jsou pravidla o něco složitější než u modrého Carcassonne, vysvětlíte je novému hráči velmi rychle, takže si můžete zahrát s každou návštěvou.

K této hře existuje rozšíření Zvěd, které získáte jako bonus při zakoupení hry Carcassonne Hrad.

Odkazy:
Související články:

Chcete si hru koupit?

Carcassonne - Lovci a sběrači lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


***

Žádné komentáře: