Představení hry: Merry Men of Sherwood

Merry Men of Sherwood - krabice

Počet hráčů: 2-4.
Doporučený věk: od 10 let.
Délka hry: 45 až 60 minut.
Autor: Vladimír Chvátil.
Rok vydání: 2005.
Výrobci: fanovské vydání komunity diskusního serveru Hofyland s podporou Mensy ČR a nakladatelství Altar.
Obvyklá cena: momentálně se nikde neprodává.
Herní systém: obsazování území, odhad soupeře.
Čeština: kompletně česká hra.

O slavném Robinu Hoodovi, králi zbojníků z Sherwoodského lesa, a jeho družině veselých chlapíků jste jistě slyšeli. ...když se zamyslíme nad všemi veselými kousky, které Robin napáchal, sečteme všechny poklady, které naloupil, pány, kterým napráskal, a církevní preláty, které urazil, dojdeme k závěru, že to snad ani nemohl jeden člověk stihnout. (Praví se v úvodu hry.) Na tom něco bude. Družin se Sherwoodem mohlo prohánět více, ale jen jedna vstoupila do legend. Bude to právě ta vaše? To brzy poznáte - tedy, pokud se pustíte do hry.

karty postav a výpravCílem hry není nashromáždit největší mění, ale získat nejvíce slávy (a tak se stát legendární družinou Robina Hooda). Jak známo, sláva není zadarmo, takže se nějaké to zlato bude hodit. Na začátku má každý hráč ve své družině pět postav. Jednotlivé postavy se odlišují svými vlastnostmi: bojovou sílu, střeleckou dovedností, mazanost a nápadnost. Z nich sestavuje přepadové skupiny (s libovolným počtem postav), které číhají na výpravy projíždějící lesem do Nottinghamu.

Na každou výpravu platí něco jiného, na některou síla, na jinou střelba nebo mazanost. O úspěchu akce rozhoduje součet těchto vlastností celé přepadové skupiny - porovnávají se hodnoty skupin všech hráčů. Pokud je přepadení úspěšné, můžete si vybrat, co získáte: zlato na úplatky, posilující jídlo, zbraně, maskování nebo přijmout do party novou postavu. Kromě toho si můžete budovat dobrou pověst mezi vesničany tím, že spravedlivě potrestáte kruté šlechtice a jejich nohsledy. Za každou takto získanou vesnici dostanete body slávy. Přitom ale musíte být nenápadní, abyste se nedostali do vězení. Je tedy potřeba dobře zvažovat složení vysílané skupiny.

hrací deskaHra má poměrně jednoduché grafické provedení, jak je vidět na obrázcích. Kartičky i deska jsou však přehledné a dobře slouží svému účelu. Určitě vás pobaví pojmenování jednotlivých postav, s nímž si autor vyhrál (Robbing Hood, Rob Roy Hood, Robin Good). Pravidla nejsou složitá, s první hrou do nich proniknete. Na některých místech však nejsou úplně jednoznačná (např. umisťování vesnic v posledním kole).

Na jednu partii počítejte s příjemnou hodinou času. Hráči během hry přímo nekomunikují, ale důležité je umět odhadnout soupeře. "Zápasí" se o každou výpravu, tedy o to, kdo ji úspěšně přepadne. Taktických variant je celá řada - musíte správně načasovat, kdy riskovat a kdy hrát naopak na jistotu. Hra je zábavná především ve čtyřech hráčích, kdy se nejvíce projeví všechny její vlastnosti. Při odkrývání vyslaných skupin vždy zavládne chvíle napětí jako při pokru: "Bude má sestava dostatečně silná/hbitá/mazaná?"

V mírně upravené podobě vydalo francouské vydavatelství Tilsit pod názvem Robin des Bois.

Odkaz:

***

Žádné komentáře: