Představení hry: Formula Dé Mini

Formula De

Počet hráčů: 2-8.
Doporučený věk: od 8 let.
Délka hry: 60-90 minut.
Autoři: Éric Randall, Laurent Lavaur.
Rok vydání: 2003.
Výrobce: EUROGAMES Descartes.
Obvyklá cena: 690 Kč.
Herní systém: závodní hra.
Čeština: hra bez českých pravidel, herní materiál neobsahuje cizojazyčné prvky.


Formula Dé je vydařená desková verze slavné Formule 1. Na pár hodin se v ní stáváte pilotem nejrychlejších aut světa v nejslavnějších závodech. Přitom ani nemusíte vlastnit řidičský průkaz a nezáleží na věku ani tělesných dispozicích. Hra poprvé vyšla již v roce 1991. Nyní se podíváme na její "mini" verzi. Přestože má přídomek "mini", jedná se samostatnou a plnohodnotnou hru. Pokud si chcete vyzkoušet závodní hru, je Formula Dé dobrou volbou.

Mini verze obsahuje 8 závodních formulí ve čtyřech barvách, 5 rychlostních kostek a jednu vyhodnocovací (černá dvacetistěnka), dvě závodní dráhy na oboustranné hrací desce a "life pointy" (LP) v podobě mincí, kterými "platíte" za opotřebovávání vozu. Velká verze má delší závodní dráhy, piloti mohou zařadit i šestou rychlost, hrát může až 10 hráčů a má také rozšířená pravidla, která zohledňují například počasí a opotřebování pneumatik.

Formula Dé - hrací deskaPřed každým závodem probíhá kvalifikace, zde si hráči hodí o nejrychlejší tréninkové jízdy. Nejrychlejší se postaví na startovním roštu na první místo, ostatní za ním. Závod může začít. Každé kolo pak vždy začíná vedoucí pilot. Zvítězí ten, kdo projede se svou formulí po dvou (příp. třech) kolech jako první cílem.

Téměř dokonalou simulaci opravdového závodu zajišťuje několik pravidel pro jízdu a brzdění, ale také předjíždění či blokování soupeře a kolize. Pokud zastavíte těsně vedle jiné formule nebo za ní, hrozí srážka, a tím i poškození vozu (zda se něco opravdu stalo, určí černá kostka). Lehce se stane, že přepálíte rovinku a musíte dupnout na brzdy. Čím jedete agresivněji, tím více dostává formule zabrat. Na začátku má každý 20 tzv. "life pointů", bodů, kterými se platí za poškození vozu. Když už nemáte čím "zaplatit", končíte. Může se tedy stát, že vaše formule do cíle vůbec nedojede.

Rychlostní stupně zastupují kostky s různou bodovou hodnotou. Na jedničku se budete ploužit o 1 až 2 políčka, na pětku pofrčíte o 11 až 20. Nemyslete si, že jen tak beztrestně projedete celou trať nejvyšší rychlostí. Stejně jako piloti F1 i vy musíte v zatáčkách brzdit. Ve hře to znamená většinou podřadit na nižší rychlost, abyste v zatáčce "vykonali" povinný stop (v červeně šrafovaném území musíte se svou formulí zastavit). Jinak musíte platit svými LP nebo dokonce hrozí, že vyletíte z trati a závod pro vás skončí.

Formula Dé - kostkyO vítězi ve hře rozhoduje taktika hráče a také kostky. Náhoda je však oslabena možností volby - hráč si určuje, s jakou kostkou bude hrát. Musí promýšlet několik tahů dopředu a také sledovat soupeře. Pravidla jsou jednoduchá a jednoznačná, takže nehrozí dohadování o jejich výkladu. Naučíte se je rychle. Samotná hra trvá podle počtu formulí ve hře 1-2 hod. Rychlejší bude hra ve 4 se čtyřmi auty ve hře, zábavnější pak s osmi (ukáže se, kdo se lépe vyzná v tlačenici).

Graficky je hra velmi pěkně připravena - dodává hře atmosféru skutečných závodů. Formulky jsou barevně odlišené, pokud vyměníte spoilery, získáte různobarevné formule pro lepší odlišení na trati. To se hodí především při hře více hráčů. K základní hře se dají dokoupit další tratě, které odpovídají okruhům velkých cen F1. Pokud by vám "malé" dvě tratě nestačily, můžete vyrazit i na velké.

Mini verzi doporučuji všem hráčům, kteří si chtějí vyzkoušet méně náročnou hru, u které se dá dobře pobavit. Stačí jen popustit uzdu fantazii a zapojit ji do hry při komentování dění na závodním okruhu.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: