Představení hry: Finstere Flure

Finstere Flure

Počet hráčů: 2-7.
Doporučený věk: od 10 let.
Délka hry: 45-60 minut.
Autor: Friedemann Friese.
Rok vydání: 2003.
Výrobce: 2F-Spiele.
Jiné názvy: Dvorana děsu, Fearsome Floors.
Obvyklá cena: cca 690 Kč.
Ocenění: Hra německé veřejnosti 2004 (8. místo).
Herní systém: pohyb figurkou, netradiční závod.
Čeština: hra neobsahuje cizojazyčné materiály, pravidla jsou k dispozici v češtině.

V této hře jde doslova o život. Musíte provést několik svěřených postav strašidelným palácem (dvoranou děsu). Hlídá zde strašlivá obluda nazývaná Furunkulus. Pokud vaši svěřenci nebudou postupovat dostatečně rychle, ale přitom obezřetně, obluda je zmerčí a bude je chtít sežrat. Vyhraje ten hráč, který překoná všechny nástrahy a vyvede určitý počet svých postav z paláce ven. To, kolik postav bude vašim úkolem provést, je dáno počet hráčů ve hře.

Hrací deskaAutorem hry je Friedemann Friese, takže vás už jistě nepřekvapilo, že obě slova názvu začínají na "f" stejně jako pojmenování obludy. Tentokrát nejde o obchodní strategii jako je Funkenschlag, ale o netradiční závod plný neočekávaných překážek a zvratů.

Na první pohled vypadá projití dvoranou jednoduše. Ostatní postavy se vám ale pletou do cesty a především je tu nevypočitatelná obluda. Před ní se musíte mít na pozoru, schovávat se za kameny a pokud možno ji nasměrovat na cizí postavy, aby sežrala je a ne vás. Není totiž zrovna moc inteligentní, takže při hledání oběti se vždy rozhlídne. Nejdříve se podívá dopředu, potom doprava a nakonec doleva. Vydá se o jedno políčko směrem k nejbližší postavě a znovu se rozhlídne. Nikdy se ale nedívá za sebe. Někdy postoupí jen o několik kroků, jindy nepřestane, dokud nějakou oběť neuchvátí.

PostavyVaše postavy se pohybují o předem daný maximální počet políček. Pro dvě následující kola je to vždy sedm (v jednom kole to tedy může být maximálně o 2 a v následujícím o 5, o 3 a pak o 4 nebo o 1 a následně o 6). O kolik to bude, určuje aktuální číslo na postavě - při skončení tahu se kámen postavy vždy otočí. Postavení postav má vliv na další pohyb obludy. Rychlá, přímá cesta nemusí vést zrovna k úspěchu. Žádná postava není před obludou v bezpečí, dokud se nedostane k cíli.

Hra má jednoduchá pravidla. Po prvním přečtení a zahrání hry do nich proniknete. Hned se budete moci bavit. Ujasněte si jen pohyb obludy, aby při samotné hře nebylo pochyb o jejím postupu (a koho sežere). Finstere Flure má spád a je svižná i ve větším počtu hráčů. Užijete si ji tedy i v 6-7 hráčích. Díky rozšiřujícím pravidlům může být každá hra jiná. Umožňují různé základní nastavení herního plánu - rozmístění kamenů, teleportů, kaluží krve, atd.

Obluda ve třech variantáchGraficky je hra vtipně a účelně připravená. Navozuje tu správnou hororovou atmosféru. V každé hře vaše postavy může honit jiná obluda - Furunkulus, Kostěj, ... A pozor, autor hry je předlohou jedné z oblud, kterou si můžete sestavit. Můžete ho nalézt také mezi postavami.

Finstere Flure lze doporučit jako výbornou hru pro odlehčení každému, kdo si chce užít zábavu s přáteli a přitom by rád vyzkoušel něco nového. Uspět může každý, ne vše se dá totiž naplánovat a spočítat. Ale zkusit se to musí. Budou to právě vaše postavy, které vyváznou se zdravou kůží?

Odkazy:

***

Žádné komentáře: