Představení hry: Blue Moon

Blue Moon - karetní hra pro dva

Počet hráčů: 2.
Doporučený věk: od 12 let.
Délka hry: 30 minut.
Autor: Reiner Knizia.
Rok vydání: 2004.
Výrobce: KOSMOS, Fantasy Flight Games.
Obvyklá cena: cca 600 Kč, rozšíření cca 300 Kč.
Ocenění: Toy Innovation 2004 na Norimberském veletrhu.
Herní systém: karetní hra, fantasy souboj.
Čeština: bez českých pravidel, karty obsahují cizojazyčné texty - podle vydání v němčině nebo angličtině, pravidla v češtině jsou k dispozici ke stažení.

Blue Moon je karetní hra Reinera Knizii pro dva hráče. Autor pro ni vytvořil příběh s celým fantastickým světem plným různých národů a postav. Vtáhne vás do hry, stačí si jen vybrat svůj národ, který povedete v bitvě o uvolněný trůn. Starý král zemřel, bůh Blue Moon opustil zemi, a ta byla uvržena do chaosu. Město Blue Moon je v troskách a jeho národy vedou válku. Pro usmíření boha a urychlení jeho návratu bojují o přízeň tří draků, kteří stráží posvátné krystaly a čekají na nového vládce. Kdo si je nakloní, získá trůn a bude moci znovu nastolit řád a mír.

Vůdce národa HoaxV základní hře máte k dispozici dva balíčky/sety národů Blue Moon: Vulca a Hoax, hrací desku pro umisťování karet a tři draky. Každý hráč si zvolí jeden národ. Pokud máte i některý z rozšiřujících balíčků, můžete si vybírat i z nich. Každý obsahuje přesně 30 karet a kartu vůdce. To je vaše armáda, se kterou vytáhnete do bitvy proti soupeři. Každá bitva se skládá ze série samostatných soubojů.

Základem hry je klasické přebíjení. Kdo nemůže zvýšit ani dorovnat sílu soupeře v aktuálně hraném elementu (země nebo oheň), musí se ze souboje stáhnout. Vítěz souboje si nakloní jednoho či více draků. Bitvu pak vyhraje ten, kdo si nakloní všechny draky a měl by získat přízeň dalšího. Hra také končí, když jednomu hráči dojdou karty v lízacím balíčku, pak o vítězství rozhoduje, na čí straně je alespoň nějaký drak.

Hrací deska s nápovědou, kam umisťovat kartyBalíček obsahuje různé druhy karet, hráči je mohou hrát v příslušné fázi svého tahu a jen na příslušné místo na hrací desce. Základním typem karty je postava (Character), tu musí hráč zahrát vždy, mnohdy je to jediná jeho vyložená karta. Další karty jsou podpůrné. Booster podporuje vždy konkrétní postavu. Karta Support se pak vykládá do vlastního prostoru. Obě podpory ovlivňují aktuální sílu hráče. Všechny karty pak mohou obsahovat speciální text, který ovlivní či změní základní pravidla.

Důležité je před začátkem hry balíček pečlivě zamíchat. Je také dobré znám karty v obou balíčcích a v průběhu hry sledovat, které již byly zahrány. Blue Moon je především taktická hra. Přestože se na první pohled může zdát, že zahráváte jen karty, které vám postupně přicházejí, vždy máte možnost volby. Musíte odhadovat soupeře, abyste vybrali tu momentálně nejlepší kartu. Převahu získá ten, kdo dokáže využít silné stránky svých karet a eliminuje včas ty soupeřovy. Náhoda spočívá v tom, jaké karty si lížete. Můžete však ovlivnit, kolik karet si líznete. Také víte, jaké karty potřebujete a které můžete očekávat. Hra je postavena tak, že náhoda je její přirozenou součástí. Kdo hraje "dobře", dokáže náhodu zcela eliminovat. Například zahrajete kartu, díky níž můžete odhodit dvě karty ze soupeřovy ruky, a tím zmenšíte možnosti jeho volby.

Karty - postava a boosterKarty mají nádhernou grafiku. Každý set ilustroval jiný grafik, takže má svou svébytnou a charakteristickou atmosféru. Grafické ztvárnění také vystihuje specifické vlastnosti jednotlivých národů. Hoaxové jsou myslitelé a vynálezci, Vulcové naopak mágové.

Pravidla nejsou nijak složitá. Začít můžete hned po seznámení se základními pravidly. Na speciální pravidla se můžete podívat až v případě nejasností během hry nebo po první hře. Hra má spád i nečekané zvraty. Někdy má hra vítěze rychle, jindy se bojuje do poslední karty. Jedna partie trvá 15 až 30 minut. Většinou tedy nezůstane jen u jedné bitvy. Můžete hrát více her za sebou a přitom pokaždé vyměnit balíček, se kterým budete hrát.

Balíčky rozšířeníKe hře existují rozšíření v podobě dalších ucelených balíčků národů. Ve světě Blue Moon je jich celkem osm. Kromě toho vyšly i další se speciálními kartami, které se mohou připojit ke kterémukoliv z nich (Emissaries and Inquisitors). Všechny samostatné balíčky jsou vyvážené a nepotřebují žádné úpravy. Pokročilá pravidla však umožňují i konstrukci vlastního balíčku. Rozšíření hru zpestřují a rozvíjí, protože přinášejí do hry nové prvky. Blue Moon nepatří mezi sběratelské karetní hry, nekupujete jednotlivé karty a nesestavujete vlastní originální set pro hru. Základní sada je zcela plnohodnotná. Koho hra zaujme, určitě se poohlédne i po rozšíření.

Blue Moon vyšlo nejprve v anglické verzi, německá následovala. Texty na kartách nejsou nijak složité, stačí tedy základní znalost jazyka.

Rozšiřující balíčky:

  • 2004 - Mimix
  • 2004 - Flit
  • 2004 - Khind
  • 2004 - Terrah
  • 2005 - Pillar
  • 2005 - Aqua
  • 2005 - Emissaries and Inquisitors: Allies
  • 2005 - Emissaries and Inquisitors: Blessings
  • 2006 - The Buka Invasion
Odkazy:
***

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Už pár dní se poohlížím po nějaké hře, kterou bychom si s přítelkyní pořídili. Když jsem se dozvěděl o Blue Moon, hned mě tahle hra zaujala a po přečtení recezní na BoardGameGeek jsem měl jasno -- tohle prostě musíme mít!

Chtěl bych se zeptat: je tahle hra v Česku k dostání? Zatím jsem jen trochu hledal na internetu, ale nevypadá to, že by tu byla nějak rozšířená a dala se snadno koupit.

Jakub řekl(a)...

Blue Moon seženete v prodejně her a hlavolamů HRAS - v Praze na Václavském náměstí, pasáž Rokoko.

Unknown řekl(a)...

Díky za odpověď, až budu v Praze, zkusím se tam mrknout (ten obchod dobře znám :o)). Trošku se mi ale nelíbí ta cena. Přece jen za dva třicetikaretní balíčky je 600Kč docela dost.