Ohlédnutí za Essenem

Spiel 2007Největší evropské setkání vydavatelů, tvůrců, hráčů deskových her mezinárodní veletrh Spiel 2007 je již minulostí. Prostřednictvím několika fotek můžete nakouknout, jak to letos v Essenu vypadalo. Báječná herní atmosféra, objevování a zkoušení nových her, veselá zábava i herní bitvy, turnaje, to je Essen.

Za čtyři dny prošlo veletrhem na 148 tisíc návštěvníků. Svou nabídku nových i starších her či dalších zajímavostí pro malé i velké představilo celkem 758 vystavovatelů ze 30 zemí. A ani české zastoupení se v celém tom mumraji neztratilo: o oba stánky s novinkami (CBG a CGE) byl velký zájem, třetí české zastoupení mělo Dino Toys, v turnaji Europemasters, což je neoficiální mistrovství Evropy družstev, skončilo družstvo Paluby na skvělém 4. místě, své zástupce jsme měli i v turnajích mistrovství světa v Carcassonne (5. místo) a Osadnících z Katanu (26. a 33. místo).

Časopis FAIRPLAY realizuje anketu o nejlepší novinku veletrhu. Účastníci veletrhu, hráči, mohou hodnotit nové hry prezentované na stáncích známkou od 1 do 6 (1 = výborná hra, 6 = nezajímavá hra). K tomu, aby se hra dostala do žebříčku, musí obdržet určitý počet hlasů. Pořadí her se aktualizuje dvakrát každý den konání veletrhu. Zde je závěrečné pořadí:
  1. Tribun, autor: Karl-Heinz Schmiel (Heidelberger) ... 1,61
  2. Agricola, autor: Uwe Rosenberg (Lookout Games) ... 1,66
  3. Hamburgum, autor: Walther „Mac“ Gerdts (Eggert) ... 2,0
  4. Cuba, autoři Stefan Stadler, Michael Rieneck (Eggert) ... 2,04
  5. Vor dem Wind, autor: Torsten Landsvogt (Phalanx) ... 2,13
  6. Im Jahr des Drachen, autor: Stefan Feld (Alea) ... 2,18
  7. Filou, autor: Friedemann Friese (2F) ... 2,27
  8. Kingsburg, autor: Chiarvesio/Iennaco (Truant) ... 2,28
  9. Amyitis, autor: Cyril Demaegd (Ystari/Huch & friends) ... 2,37
  10. Darjeeling, autor: Günter Burkhardt (Abacus) ... 2,37
Celkové výsledky naleznete v této tabulce. V ní mimo jiné objevíte na 9. místě hru Vládi Chvátila Galaxy Trucker (průměrné hodnocení 2,13) a na 13. místě hru Šestiměstí (Sechsstädtebund, průměrné hodnocení 2,21). Nedostaly však alespoň potřebných 50 hlasů, takže se nemohly objevit v konečném pořadí. Ale i tak je to skvělý výsledek. Obě hry vydalo Czech Games Edition (CGE). Mezi novinkami se neztratily ani další dvě české hry: Jantaris (průměrné hodnocení 2,94) a Laborigines (průměrné hodnocení 3,72)vydané Czech Board Games (CBG).

Uvidíme, jaké ze světových novinek se objeví v blízké době u nás a co se během následujícího roku podaří připravit za další české premiéry. Příští, již 26. ročník veletrhu, se uskuteční 23.-26. října 2008, kde jinde než v Essenu.

Několik fotek z letošního Essenu:


Odkazy:
***

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Mám pocit, že Vámi předložený žebříček se nezakládá na pravdě; možná je zastaralý. Na první pohled mě do očí praštila nepřítomnost Kuby. Správé pořadí podle poslední aktualizace je:

1. Tribun
2. Agricola
3. Hamburgum
4. Cuba
5. Vor dem Wind
6. Im Jahr des Drachen
7. Filou
8. Kingsburg
9. Darjeeling
10. Amyitis

Jakub řekl(a)...

Tak to máte špatný pocit, žebříček se na pravdě zakládá, konkrétně je z titulní stránky časopisu FAIRPLAY. Ale díky za upozornění na to, že vypadla Cuba ;-)Již je pořadí v plné kráse. Celkové pořadí najdete na webu časopisu. Good luck and play.