Recenze: Lost Cities

Ztracená města
Počet hráčů: 2
Doporučený věk: od 10 let
Délka hry: 20 až 40 minut
Autor: Reiner Knizia
Rok vydání: 1999
Výrobci: Kosmos, Albi
Jiný název: Ztracená města
Ocenění: International Gamers Award 2000 (nejlepší hra pro dva hráče)
Obvyklá cena: cca 400 Kč, nové vydání 2008 je levnější
Herní systém: karetní hra, sbírání karet
Čeština: hra neobsahuje žádné texty, pravidla jsou v češtině

Ztracená města patří k těm hrám, které mají velmi jednoduchá pravidla, ale přitom hráčům dávají velký prostor pro rozhodování. Náhoda pak udržuje ve hře správné napětí, umožňuje překvapení a dává šanci i méně zkušeným hráčům. Většinou má partie tři kola. Ve výsledném součtu pak zvítězí ten, kdo zahrál lépe.

Rozehraná Ztracená městaJako většina Kniziových her má i tato svůj příběh. Oba hráči vyrážejí na dobrodružné expedice do různých koutů světa, aby tam učinili nové objevy, které jim přinesou slávu. Vydat se tedy mohou do Egypta, do Himalájí, do Amazonie, do kraje sopek či se ponořit pod hladinu Atlantiku. Musí však počítat s nezbytnými náklady a riskovat jen tak, aby neprodělali i vlastní kalhoty. Jako gentlemani si mohou také vsadit na úspěch svých výprav, a tím znásobit svůj zisk (či ztrátu).

Na začátku hry si hráči mezi sebe položí hrací desku pro odkládání karet a ze zamíchaného balíčku se všemi kartami každý dostane osm karet. Hráči se pravidelně střídají, podle pravidel začíná starší, ale můžete si také střihnout. Kdo je na tahu nejprve musí vyložit z ruky jednu kartu. Buď přidá kartu k některé expedici (v jedné expedici mohou být jen karty jedné barvy, dá rozum, že nemůžete přidávat žlutou kartu Egypta k zelené Amazonii), nebo odloží kartu na desku na příslušnou barvu (v průběhu hry se vytvoří až pět barevných balíčků, vidět je pouze vrchní karta). Nato si z vrchu lízacího balíčku jednu kartu dobere, nebo si může vzít jednu z vrchních odložených karet na desce, ne však tu, kterou právě odložil. Tím jeho tah končí a hraje druhý.

Ukázka sázkových karetVykládání karet expedic má svá omezení. Umisťovaná karta musí mít vždy vyšší hodnotu než poslední karta v řadě. Expedice tak vytvářejí vzestupnou řadu. Sázkové karty pak mohou být položeny jen na začátku expedice (jedna i více), jakmile na sázkovou kartu položíte bodovou kartu, sázky jsou pro tuto expedici uzavřeny. Hra končí okamžikem, kdy si některý z hráčů vezme poslední kartu z lízacího balíčku.

Jednotlivé řady karet každé expedice se vyhodnotí samostatně. Jejich součet pak dá celkový výsledek hráče. Nejprve se sečtou hodnoty karet a odečte se 20 bodů (náklady na expedici). Pokud byla použita sázková karta, výsledek se násobí dvakrát (při dvou sázkových kartách třikrát, při třech pak čtyřikrát). Hráč tak za expedici může získat plusové i minusové body. Kdo měl v expedici osm či více karet, získá navíc bonus 20 bodů. Vítěze určí součet výsledků tří partií.

Sada karet jedné expedicePřes jednoduchá pravidla, rychlý spád a prvek náhody dává hra velký prostor pro rozhodování a různý styl hry. Hra má v sobě skryté napětí, takže se vaše partie mohou proměnit v opravdové souboje dvou badatelů o hodnotnější objevy. Musíte sledovat, co dělá soupeř, a odhadovat, jaké karty může skrývat jeho ruka. Je třeba si dobře rozmyslet, co z ruky odložit na desku, abyste jen neposkytli soupeři další body. Pokud si špatně hru naplánujete, náhlý konec promění vaše nejhodnotnější karty skrývané v ruce v prach.

Karty jsou velké a mají pěknou grafiku, každá expedice má svou barvu s odpovídajícími motivy. Jen by mohly být silnější, aby víc vydržely. Hrací deska pro odkládání karet působí zprvu nadbytečně. Hráčům však pomáhá pro rychlou orientaci. Karet je celkem šedesát: 45 expedičních v pěti barvách (v hodnotě 2-10), 15 sázkových karet (3 pro každou barvu).

Odkazy:
***

Žádné komentáře: