Vítězem Spiel des Jahres 2008 je Keltis

Spiel des Jahres 2008Letošní cenu Spiel des Jahres získala hra Reinera Knizii Keltis. Z pěti nominovaných her mnozí favorizovali spíše Stone Age (Dobu kamennou), zůstala ale "jen" mezi nominovanými. Volba poroty tak potvrzuje pokračující trend volit kvalitně zpracované hry přístupné nejširší veřejnosti.

Keltis je určen pro 2-4 hráče od 8 let. Jedná se o karetní hru doplněnou o hrací desku. Herní mechanizmus vychází z úspěšné hry pro dva hráče Lost Cities (Ztracená města). Hráči pomocí karet posouvají své herní kameny po "kamenné" cestě. Karty mají hodnotu 0-10 v pěti barvách, které odpovídají pěti cestám. Stejně jako ve Ztracených městech i v Keltisu se vyplatí využít méně cest, ale dostat se na nich dále. Na konci hry se sčítají různé bonusy, i záporné.

Knizia a jeho oceněné hryCenu za Dětskou hru roku (Kinderspiel des Jahres) obdržel také Knizia, a to za hru Wer war´s? V této kooperativní hře pro 2-4 hráče od 6 let je mimo jiné použita elektronická krabička s naprogramovaným čipem. Knizia se tak stal prvním autorem, který v jednom roce obdržel jak cenu Spiel des Jahres, tak Kinderspiel des Jahres.

Zvláštní cenu Komplexní hra roku obdržela Agricola od Uwe Rosenberga. Slavnostní vyhlášení všech cen proběhlo 30. června v Berlíně.

Odkazy:
***

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Co na to říct? Pogo říká "překvapivé", já říkám naprd. Keltis jsou víceméně Ztracená města pro čtyři hráče se zmršeným tématem. Proč ne - ale hra roku? To nemyslíte vážně... Tahle cena za poslední roky upadla natolik, že už ji nikdo nebude brát vážně. Ještě že si my, Češi, udělujeme vlastní cenu (i když i zde bych měl dost výhrad).

mvocet řekl(a)...

No ja nevim jaka hra to je, ale kdyz pises ohledne poklesu v udileni teto ceny, tak musim souhlasit kdyz minuly rok dostala tuhle cenu hra "Zooloretto". Bida s nouzi :)

Anonymní řekl(a)...

tiez som sa spamatal, ze tato cena zjavne nema taku vahu ako som si myslel, ked som zbadal hru Metro nominovanu na hru roku!