Představení hry: BattleLore

BattleLorePočet hráčů: 2
Doporučený věk: od 10 let
Délka hry: 60–120 minut
Autor: Richard Borg
Rok vydání: 2006
Výrobce: Days of Wonder, Fantasy Flight Games
Ocenění: BoardGameGeek Golden Geek 2007 (vítěz, nejlepší hra pro 2), Hra roku 2007 (nominace), Hra roku 2008 (nominace)
Obvyklá cena: cca 2000 Kč
Herní systém: válečná strategie, využití barevného systému pro označení jednotek a příkazy pomocí karet (herní systém "Command and Colors")
Čeština: herní materiál obsahuje cizojazyčné prvky, pravidla jsou dostupná v češtině

BattleLore je výpravná válečná hra zasazená do středověkého prostředí s prvky fantasy. Můžete se tedy setkat jak s jednotkami chrabrých rytířů či lehkonohými lučištníky, tak se statečnými trpaslíky nebo nevypočitatelnými skřety. Vždy však svedete napínavou bitvu dvou armád, které proti sobě povedete. Na cestě za vítězstvím vás mohou doprovázet a podporovat svým uměním vaši poradci – kouzelník, válečník, mnich, špeh. Patří do válečné rady, kterou si sestavíte. Díky pestrým scénářům bitev bude každá vaše hra jiná a jen tak vás neomrzí. Líbit se může i těm, kdo jinak hry s válečnou tematikou nevyhledávají.

BattleLore - rozestavení jednotekKdo již zná jinou hru od Richarda Borga - Memoir '44 -, ten do herního systému pronikne velmi rychle. V pravidlech si jen nastuduje rozdíly. BattleLore využívá stejný a již osvědčený herní systém "Command and Colors". Ale i bez toho se s hrou seznámíte rychle, neboť pravidla nejsou tak složitá. Téma vás tentokrát zavede do začátku 14. století, kdy se schyluje k válce mezi Anglií a Francií, později nazývané stoletá. Kromě řadové armády a odvedenců si budete najímat i žoldnéřské skřetí hordy či trpasličí klany.

Herní plán představuje bitevní pole, na němž se střetnou dvě armády. Vytvořeno je z hexových polí a je rozděleno na tři části - střed a pravé a levé křídlo. Před začátkem hry na něj umístíte příslušné dílky krajiny: kopce, lesy, řeku či další. Každý hráč pak rozmístí své jednotky předepsané zvoleným scénářem (viz obrázek). Bitva může začít, zbývá jen rozdat velitelské karty, případně Lore karty s kouzly (závisí to na zvolené variantě hry).

Ukázka velitelských karetVelitelské karty slouží k tomu, abyste určili jednotky, které budou v daném kole aktivní, kterým dáte rozkaz k přesunu či boji. Buď předepisují, v jaké sekci a kolik jednotek dostane rozkaz, nebo určuje typ jednotky a specifikuje činnost, kterou musí provést. Můžete tedy například aktivovat tři jednotky na levém křídle (jejich zvolení je na vás) nebo všechny modré jednotky v kterékoliv části bitevního pole.

S jakými jednotkami se hraje. Figurky stojící na jednom hexovém poli tvoří jednotku. Nejdůležitější je praporečník, který nese prapor v podobě korouhve nebo vlajky. Tvarem praporu jsou ve hře odlišeni protivníci. Barva praporu označuje vojenský typ jednotky a symbol zbraně její výzbroj a odlišuje také pěší jednotku od jezdecké. Nejsilnější jsou ve hře těžkooděnci/těžká jízda, mají červený prapor. Pravidelné vojenské jednotky mají modrý a domobrana zelený prapor. Tím je zřejmé, jakým výcvikem která jednotka prošla. Charakteristiky jednotky určují, jak je jednotka silná a jak rychle se může pohybovat.

BattleLore - jednotkyCílem hry je ukořistit soupeři určitý počet praporů - závisí na zvoleném scénáři dobrodružství. Pokaždé, když porazíte protivníkovu jednotku – má být odstraněn praporečník -, získáte její prapor a umístíte ho na svou stranu desky na jednu z pečetí. Kdo získá daný počet praporů, zvítězí.

Hráči se pravidelně střídají. Ve svém kole vždy dodržují posloupnost několika fází: 1. zahrání velitelské karty, 2. aktivace jednotek, 3. pohyb označených jednotek, 4. boj aktivních jednotek, 5. dobrání nové velitelské karty. Fáze mají svůj význam, proto je nutné jejich posloupnost přesně dodržovat. Především se uplatní při hře k Lore kartami, protože v různých fázích kola může kterýkoli z hráčů zahrát určité karty. Musíte proto hrát tak, abyste jejich zahrání umožnili.

KostkyBoj se řeší pomocí speciálních kostek se symboly přileb v barvách podle typů jednotek, žlutým štítem, černou vlajkou a fialovým symbolem Lore. Útočník háže určitým počtem kostek s ohledem na typ jednotky a efekt terénu: jednotka zeleného praporu hází standardně dvěma, modrého třemi a červeného čtyřmi kostkami. Zásah se počítá za každou hozenu přilbu v barvě praporu cílové jednotky, ostatní přilby a symboly znamenají vedle (kromě bonusových zásahů za zbraně). Za každý zásah se odstraní jedna figurka z cílové jednotky. Vlajka na kostce pak donutí jednotku ustoupit, a to v závislosti na své bojové morálce. Je-li statečná, vlajku ignoruje.

BattleLore umožňuje různé varianty hry od jednodušší po pokročilé. Přiložené scénáře dobrodružství je zohledňují. První dobrodružství proto představují středověkou bitvu. Naučíte se ovládat základní jednotky. Další scénáře přidají i zvláštní jednotky skřetů a trpaslíků, které mají zvláštní vlastnosti. Když jste se hru již naučili, můžete připojit i další fantasy prvky, kouzla – Lore karty. V pokročilé fázi pak celou válečnou radu. Kouzla jsou pravým kořením hry. Umožňují připravit soupeři lecjaká překvapení a zvraty.

Lore kartyHra vyžaduje přesnost v postupu a vyhodnocování různých situací. K rychlé orientaci ve hře pomáhají jednak nápovědní kartičky s popisem vlastností například jednotek, zbraní, krajiny, jednak přehledná a názorná pravidla. Obsahují bohaté ilustrace a množství příkladů. Pokud narazíte při hře na nejasnost, stačí si najít příslušnou část. Pravidla mají podobu barevné příručky. Scénáře dobrodružství najdete v samostatné brožuře. Díky českému překladu pravidel a karet, který je k dispozici ke stažení, je hra přístupná opravdu každému.

Krabice je doslova našlapána herním materiálem po kraj. Vzduchu je v ní opravdu málo. Figurky jsou provedeny do detailu. Vyrobeny jsou z plastu, a abyste je mohli bez nehod převážet, jsou uloženy v prolisech, které je chrání. Společně s ostatním herním materiálem krásně dokreslují atmosféru hry. Hra je tedy výborně připravena a skvěle se hraje. Doporučuji jen přelakovat kostky, aby se vám neošoupaly a zkontrolovat polepky praporů.

Karta válečné rady - hra pro pokročiléSystém hry je jednoduchý a rychlý. Jednu partii zvládnete i za hodinu, u vyrovnanějších bitev za dvě. Jednotlivá kola hráčů se střídají rychle, bez zbytečných prodlev. Scénáře dobrodružství jsou vyvážené. Pokud se vám bude zdát, že v některém má jedna strana navrch, zahrajte si znovu a strany vyměňte. Náhoda má ve hře své nezastupitelné místo. Hody kostek jsou však ovlivněny také tím, jak hrajete, nakolik využíváte spolupráce svých jednotek a terénu. BattleLore je taktickou hrou, ve které vyhrává ten, kdo dokáže využít zaváhání a chyb soupeře.

Hra je primárně určena dvěma hráčům. Pokud použijete více sad her a rozšíření, můžete hrát až v šesti hráčích ve velké bitvě. V takovém případě má každá armáda svého vrchního velitele a jednoho nebo dva maršály, kteří velí křídlům. Společně pak tvoří "štáb".

Hra vyšla v roce 2006 u Days of Wonder, o nich v roce 2008 hru koupila společnost Fantasy Flight Games. Rozšíření vyšla především v roce 2007. Většina přináší nové jednotky, které obohacují a zpestřují hru. Call to Arms vám umožní rozmísťovat jednotky podle vašich strategických plánů. Epic BattleLore pak rozehrát bitvy na větším plánu. Pokud si hru oblíbíte, pak jistě oceníte i rozšíření.

Přehled rozšíření

BattleLore: Call to Arms – Do zbraně
Přináší nový způsob rozmisťování jednotek na bitevní pole pomocí karet rozmístění. Obsahuje karty specialistů, které vylepšují umisťované jednotky, dále nové terény (bažiny a útesy) a lučištnické kůly a kamenné mosty.

BattleLore: Epic BattleLore – Epické bitvy
Díky další hrací desce a žetonům si můžete zahrát rozsáhlejší bitvy. Rozšíření přináší 7 epických scénářů.

BattleLore: Dwarven Battalion Specialist Pack
Obsahuje jednotku trpasličích dudáků (prapor podle volby), dvě jednotky trpasličích kopiníků (modrý prapor) a dvě jednotky trpasličích sekyrníků (modrý prapor). Rozšíření obsahuje dva nové scénáře.

BattleLore: Goblin Marauders Specialist Pack - Skřetí nájezdníci
Obsahuje tři nové druhy jednotek: skřetí kapela (zelený prapor), dvě skřetí jednotky jezdců na hyenách (modrý prapor) a dvě skřetí jednotky jezdců na pštrosech (zelený prapor). Rozšíření obsahuje dva nové scénáře.

BattleLore: Goblin Skirmishers Specialist Pack – Úderný skřetí pluk
Obsahuje tři jednotky: skřetí kapela (zelený prapor), dvě jednotky skřetích kopiníků (červený prapor), dvě jednotky skřetích práčat (zelený prapor). Rozšíření obsahuje dva nové scénáře.

BattleLore: Scottish Wars – Skotské války
Obsahuje čtyři jednotky trpasličích kopiníků (modrý prapor), dvě jednotky trpasličích vůdců klanu (modrý prapor), dvě jednotky trpasličích jezdců na dobytku (modrý prapor), čtyři jednotky rytířů na koni (červený prapor). Rozšíření obsahuje pět nových scénářů.

BattleLore: The Hundred Years' War - Crossbows & Polearms – Stoletá válka
Obsahuje čtyři jednotky těžkých kušiníků (modrý prapor), dvě jednotky kopiníků (modrý prapor), jedna jednotka halapartníků (červený prapor), čtyři trubači. Rozšíření obsahuje čtyři nové scénáře.

BattleLore: For Troll and Country (2008)
Obsahuje velkou oboustrannou mapu pro epické bitvy s vyobrazením terénu a figurku trola.

BattleLore: Heroes (2009) – Hrdinové
Obsahuje deset figurek hrdinů a přes sto karet. Přináší také sedm nových scénářů.

Odkazy:
Související články:

Chcete si hru koupit?

Battlelore lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


***

Žádné komentáře: