Představení hry: FBI

FBI

Počet hráčů: 2-5.
Doporučený věk: od 10 let.
Délka hry: 30 až 45 minut.
Autoři: Wolfgang Kramer, Horst-Rainer Rösner.
Rok vydání: 2004.
Výrobce: Phalanx.
Distribuce v ČR: Corfix.
Obvyklá cena: cca 300 Kč.
Herní systém: karetní hra.
Čeština: hra neobsahuje cizojazyčný text, pravidla jsou k dispozici v češtině.

Je příjemné mít po ruce rychlou karetní hru s jednoduchými pravidly, kterou si můžete vzít kamkoliv, protože se vám vejde do kapsy. Hodí ve vždy, když máte méně času nebo si chcete něco pěkného zahrát, ale zrovna netoužíte po složitější strategické hře. Takovou hrou je FBI od autorské dvojice Rösner-Kramer.

Každý hráč šéfuje týmu agentů FBI, které vysílá do terénu, aby honili nebezpečné zločince. Jejich základním úkolem je ale zatýkat podezřelé osoby. Zabodují tím víc, čím nebezpečnější zločince zatknou. O body však přijdou za každého řádného občana, kterého budou bezdůvodně držet za mřížemi, přestože je nevinný. Kdo bude mít na konci hry nejvíce bodů, získá vavříny pro svou jednotku agentů. To je v kostce, oč tu běží.

Karty agentůJak to funguje? Každý hráč má po celou hru šest karet svých agentů. Sady mají stejné, obsahují agenty v pěti barvách a kartu agenta označenou 2x. Z nich budou v každém kole vybírat dva, aby je poslali zatýkat. Zatčené osoby pak vykládá před sebe na stůl - do svého vězení. A protože vězení nebývají prázdná, na začátku hry si z fialových karet každý vylosuje první vězně (dvojici s hodnotou karet 1/-1, 2/-2, 3/-3, 4/-4, 5/-5).

Na stole je vyložena řada pěti bonusových karet (mají stejné barvy jako agenti - označují zaměření na různé oblasti zločinu: drogy, podvody, organizovaný zločin, atd.). Balíček karet skrývá zločince i nevinné občany. V každém kole se z něj přiloží určitý počet karet (podle počtu hráčů) k příslušným barvám bonusových karet. Vyložení poslední karty z balíčku ohlásí konec hry.

Vyložené karty osobNa začátku každého kola se změní začínajícímu hráči (po směru hodinových ručiček). Ten pak začne s propouštěním z vězení. Může propustit jednu osobu podle svého výběru, ale také nemusí. Následují ostatní hráči. Hodnota propuštěné osoby určí pořadí pro další fázi kola - zatýkání. Nepropuštění nikoho se hodnotí jako nula. Kdo propustil osobu s nejvyšším číslem, bude zatýkat první. Každý hráč si však předtím vybere dva agenty. Tím také určí okruh potenciálních zločinců pro zatýkání. V každém kole tak každý hráč může zatknout až dvě osoby.

Na konci hry se počítají hodnoty všech karet, včetně případně získaných bonusových karet (získané za nejhodnotnější zločince v dané barvě). Karty řádných občanů, kteří zůstali ve vašem vězení, se přirozeně odečítají. Vyhraje ten, kdo získá nejvíce bodů.

Klíčové ve hře je dobře odhadovat soupeře při výběru agentů. Pokud zvolíte dobře, budete zatýkat jen zločince, v opačném případě totiž musíte zatknout i řádné občany, když už se v dané skupině již žádný zločinec nenalézá (karty osob jsou řazeny podle hodnoty a odebírají se od nejvyšší - viz obrázek). Dalším důležitým momentem je výběr osoby k propuštění. Jednak se tak zbavujete karet, které vás připravují o body (a to je jediný způsob), jednak tím ovlivňujete pořadí pro zatýkání (a tedy šanci na získání hodnotnějších karet).

Pouta a karta vězení k označení pořadí při zatýkáníKarty mají svéráznou grafiku. Rozhodně nejsou použitý líbivé barvotiskové obrázky "amerického" střihu. Ne každému se bude líbit. Barevné odlišení různých karet je však výrazné, takže ve hře výborně funguje, a to je podstatné. Řekl bych, že "portréty" obyčejných lidí mají své kouzlo a mohou vás pobavit.

Hra je svižná, bez zbytečných prodlev. Nikdo nečeká, protože se většinou rozhodují všichni hráči zároveň, pak jen vykonají akci v daném pořadí. Náhoda hraje jen malou roli. Důležitější je odhad spoluhráčů. Výborná je hra ve třech hráčích. Při hře více hráčů bude podíl náhody větší, protože se vám bude hůře odhadovat, co ostatní udělají, takže než přijdete na řadu, mohou se radikálně změnit. O to ale může být hra taktičtější a veselejší. Jednu partii zvládnete za půl hodiny.

Pravidla hry FBI nejsou složitá. Bohužel jejich české znění není nejlépe připravené. Přestože je text pravidel dobře strukturovaný, není vždy jednoznačný a logicky navazující. Věřím však, že vám tato recenze pomůže k rychlejšímu proniknutí do pravidel. Když hru vyzkoušíte, budete odměněni příjemným zážitkem z jednoduché, ale dobré hry.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: