Ohlédnutí za hrami z Essenu

Druhý výběr fotografií z letošního Essenu jsem zaměřil na hry (a hraní). Můžete si je projít ve fotoalbu Essen 2008 - hry. Zde je alespoň stručná charakteristika některých her, které stály za pozornost (v abecedním řazení):

CavumCavum
Autor: Michael Kiesling, Wolfgang Kramer.
Vydavatel: Quined White Goblin Games (QWG).
Počet hráčů: 2-4.
Typ hry: desková hra.
Popis: Hráči hloubí v nitru hor tunely a hledají drahé kameny, dobývají je a prodávají. Body získávají za vybudované stanice a prodané kameny. Herní materiál vypadá velmi dobře. Hra čeká na hlubší prověření. Rozloženou hru ukazuje obrázek, kde Wolfgang Kramer vysvětluje pravidla.

CitiesCities
Autor: Martyn F.
Vydavatel: Emma Games.
Počet hráčů: 1-4.
Typ hry: jednoduchá strategie s přikládáním kartiček.
Popis: Hráči se jako architekti metropole se snaží vybudovat město, které bude co nejatraktivnější pro turisty. Pomocí kartiček vytváří každý své vlastní město tak, aby získal co nejvíce bodů. Rozloženou hru ukazuje obrázek.
On line hra je k dispozici zde.

ComuniComuni
Autor: Acchittocca.
Vydavatel: Tenkigames.
Počet hráčů: 2-5.
Typ hry: desková hra, strategie pro zkušenější hráče.
Popis: Hra vás zavede do severní Itálie 12. století. Každý hráč vede svou část komunity tak, aby rozmnožil bohatství města. Opírá se přitom o různé sféry života: ekonomiku, vojenskou sílu, kulturu a náboženství. Hráči se snaží získat nejlepší projekty staveb. Společně se pak musí bránit nepřátelským invazím. Rozloženou hru ukazuje obrázek.

Jméno růžeDer Name der Rose (Jméno růže)
Autor: Stefan Feld.
Vydavatel: Ravensburger.
Počet hráčů: 2-5.
Typ hry: blafovací hra.
Popis: Hráči představují mnichy, kteří usilují o to, aby získali co nejvíce stop k označení viníka zločinu. Lehčí hra vhodná pro rodinné hraní. Rozloženou hru ukazuje obrázek.

Machu PicchuDie Prinzen von Machu Picchu
Autor: Mac Gerdts.
Vydavatelé: PD-Games, Rio Grande Games.
Počet hráčů: 2-5.
Typ hry: ekonomická strategie
Popis: Hráči představují incké prince, kteří se uchýlili do hor, aby unikli španělským dobyvatelům. Jejich lid pracuje, aby získal kukuřici, lamy, koku, keramiku, látky. Princové pak najímají kněží, aby obětovali bohům. Pokud se jim to podaří včas, Inkové zvítězí, pokud ne, Španělé město objeví a zvítězí. To jsou dvě cesty ukončení hry. Určí, jakým způsobem bude hra vyhodnocena a který z hráčů vyhrál. Hráči volí ve hře akce podle toho, na které pole vstoupí, v každém kole tedy realizují jen jednu akci. Některá pole se přitom dají využít v kole jen jednou. Rozloženou hru ukazuje obrázek.

DominionDominion
Autor: Donald X. Vaccarino.
Vydavatelé: Rio Grande Games, Hans im Glück, Filosofia Editions.
Počet hráčů: 2-4.
Typ hry: karetní hra, jednoduchá strategie.
Popis: Dominion je čistě karetní hra. Karty slouží k realizaci akcí i nákupu nových karet. Hráči představují malé lokální vládce, kteří usilují o rozšíření své moci. Kdo bude nejúspěšnější, bude mít na konci hry nejvíce bodů, stane se pánem celého kraje - dominia. Na začátku hry má každý jen malý balíček karet, který si v průběhu hry zvětšuje a upravuje podle svých záměrů. Na výběr má z karet království, které přináší akce (ve hře je vždy jen deset druhů akcí), karet pokladu s penězi a karet vítězných bodů. Hra je rychlá, je v ní však málo interaktivity mezi hráči - každý buduje svůj balíček a s ním hraje. Každá hra může být jiná, díky výměně akčních karet. Karty sice obsahují text, ale znalost cizího jazyka není pro hru nezbytná. Stačí se seznámit s významem deseti druhů karet. Rozloženou hru ukazuje obrázek.

FlussfieberFlussfieber
Autor: Friedemann Friese.
Vydavatelé: 2F-Spiele, Rio Grande Games, Filosofia Editions.
Počet hráčů: 2-5.
Typ hry: závodní hra.
Popis: Každý hráč má dvě postavy, které sjíždí řeku na kládách. Jejich úkolem je dostat se co členitým a kládami naplněným korytem rychleji než druzí. Pohyb určují pohybové karty, ale také proudy. Flussfieber je jednoduchá spíše oddechová závodní hra. Variabilní herní plán vám umožní vytvořit pokaždé jinou "trať". Pak už záleží na vaší představivosti, co se například stane, když strčíte to jedné klády, a ne do druhé, zda si ucpete průchod, nebo naopak získáte náskok před ostatními.

Im Schutze der BurgIm Schutze der Burg (Castle for all Seasons)
Autoři: Inka a Markus Brandovi.
Vydavatelé: Eggert-Spiele, Rio Grande Games, The Game Master, Filosofia Editions.
Počet hráčů: 2-4.
Typ hry: desková hra, jednodušší strategie.
Popis: Hráči představují mistry stavitele, kteří se podílí na stavbě králova nového hradu. K dispozici mají sadu karet pomocníků. Každé kolo někoho posílají na práci - získat suroviny, něco postavit, přivést peníze, atd. Počet kol je však omezen a jednotlivé zahrané karty postav se mohou ovlivnit, je tedy potřeba sledovat spoluhráče. Grafika je velmi pěkná. Pravidla nejsou složitá. Hra se hodí pro rodinné hraní.

Le HavreLe Havre
Autor: Uwe Rosenberg.
Vydavatel: Lookout Games.
Počet hráčů: 1-5.
Typ hry: ekonomická strategie.
Popis: Obchodní strategie, která se jistě bude líbit všem, kdo mají rádi Agricolu a ekonomicko-budovatelské hry. Hra nemá složitá pravidla, obsahuje ale velké množství herního materiálu a velký počet kombinací a strategií, takže ji ocení spíše zkušenější hráči. Jde o komplexní hru. Rozloženou hru ukazuje obrázek.

PowerboatsPowerboats
Autor: Corné van Moorsel.
Vydavatel: Cwali.
Počet hráčů: 2-6.
Typ hry: závodní hra.
Popis: Hráči řídí závodní čluny a usilují o to, aby nejrychleji projeli vyznačenou trať. K pohybu se používají speciální třístěnné kostky, které určují jeho aktuální rychlost. V každém kole může hráč, pokud chce, jednu kostku přidat nebo odebrat. Jedná se o příjemnou oddychovou závodní hru. Plán je variabilní, příklad ukazuje obrázek.

Snow TailsSnow Tails
Autor: Fraser a Gordon Lamontovi.
Vydavatel: Fragor Games.
Počet hráčů: 2-5.
Typ hry: závodní desková hra.
Popis: Jedná se o originální závod psích spřežení. Každé sáně táhnou dva psi. K určení pohybu se používají karty v hodnotách 1-5. V jednom tahu mohou zahrát jednu až tři karty (stejné hodnoty) - na psi či brzdu. Saně zatáčejí směrem, kde táhne silnější pes. Pokud vyjedete z trati, narazíte do soupeře či projedete "kontrolní" body příliš rychle, dostanete "crash" kartu, která vám pak zabírá místo v ruce. Hráč má v ruce jen pět karet, s rostoucím počtem poškození se zhoršuje váš výběr karet pro další manévry. Závodní trať je opět variabilní, navíc skrývá různá nebezpečí pro náročnější hráče (stromy, soutěsky), takže žádný závod nebude stejný. Hra je rychlá a svižná. Rozloženou hru ukazuje obrázek.

StrozziStrozzi
Autor: Reiner Knizia.
Vydavatel: Rio Grande Games
Počet hráčů: 3-6.
Typ hry: desková hra.
Popis: Jedná se o třetí hru z řady Medici, Medici vs. Strozzi, Strozzi. Hráči vybírají z připlouvajících lodí a rozhodují se, v jakém z přístavu přistanou - každý přijímá jiné zboží. Hra probíhá v několika kolech, na konci každého si hráči rozdělí body podle výše dovezeného zboží, rychlosti lodě, která ho dovezla, a získané prestiže. Pěkná hra s novým využitím dražebního mechanismu. Rozloženou hru ukazuje obrázek.

SyllaSylla
Autor: Dominique Ehrhard.
Vydavatel: Ystari Games.
Počet hráčů: 3-4.
Typ hry: strategická desková hra.
Popis: Hra vás zavede do starověkého Říma. Hráči usilují o to, aby se stali prvními mezi konzuly. Mají na to celkem pět let (kol). V každém kole proběhne celkem sedm fází - akcí, které hráčům dávají peníze, přízeň občanů, stavbu budov, atd. Hráči společně ovlivňují různé sféry života a musí také čelit nepříznivým událostem. O body hráči přicházejí, pokud nedokážou zajistit dostatek jídla. Rozloženou hru ukazuje obrázek.

Související články:
***

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Díky za perfektní článek. Těší mě, že hodně novinek jsme oba tipli jako nadějné.
Mimochodem, pěkná recenze na Cavum je zde: http://boardgamegeek.com/thread/351094
Comuni jsme hráli v klubu a líbilo se.
Jenom bych se zeptal jak se jmenuje ta hra zachycená hned na prvním obrázku v galerii?

Jakub řekl(a)...

Jedná se o: Der Dativ ist dem Genitiv sein Tod - Das große Spiel :-)

Anonymní řekl(a)...

No, potěš kvádr... Takže volně přeloženo "Třetí pád je druhým pádem vlastní smrti - velká hra"?Ještě bych dodal "aneb za taji německé mluvnice" >:-D
Tak to by pro mě nebylo, i když udělat dobráóu deskovku se zábavným osvěžením české mluvnice, to by bylo zaáslužné ;-)