Česká vydání her od Blackfire

Blackfire

O hrách, které u nás distribuuje společnost Blackfire, jsem zatím moc nepsal. Sice nabízí pěkné hry, například od Day of Wonder či Fantasy Flight Games, ale svými vysokými cenami odsunula tyto deskové hry spíše na okraj, pokud je k nám vůbec dovezla. Péči věnuje především karetním sběratelským hrám. Možná se ale blýská na lepší časy. Blackfire připravil několik her kompletně v češtině – deskové: Age of Empires III, Memoir '44, Kuba; dětské karetní hry: Piráti, Chramst, Tučňáci. A další deskové hry nabízí za nižší ceny než dříve (od září). Uvidíme, zda v tomto trendu bude pokračovat a učiní tak další hry dostupnějšími.

Age of Empires IIIAge of Empires III: The Age of Discovery je další z her, které vycházejí z úspěšné počítačové předlohy. Jejím autorem je Glenn Drover (možná od něj znáte Age of Mythology, Attack! Railroad Tycoon). Hráči v roli vůdců vedou své národy do Nového světa, aby ho prozkoumali a kolonizovali, vybudovali silnou ekonomiku, pomocí flotily ovládli obchodní cesty a díky armádě obhájili své zájmy. Hra je pro 2-5 hráčů, je kvalitně zpracovaná a především je kompletně v češtině. Pokud máte rádi komplexnější strategie, pak si AoE určitě vyzkoušejte.

Memoir 44Úspěšným představitelem lehké válečné hry je Memoir '44. Hra je určena pro 2 hráče (nebo dva týmy), ale hrát ji může i více hráčů. Simuluje bitvy 2. světové války. Díky variabilitě map a rozšíření dává prostor pro tvorbu různých scénářů, ať už skutečných bitev nebo hráči vymyšlených střetů dvou armád. Herní materiál tvoří hezky vymodelované miniatury, oboustranná mapa a další součásti. Základní pravidla jsou jednoduchá. Hra dává řadu taktických i strategických možností.

KubaJako rodinnou deskovou hru vydal Blackfire kompletně v češtině Kubu. Hra je situovaná na Kubu do předrevoluční doby. Jako obchodní magnáti hráči budují svá impéria. Pomáhají jim jejich obchodní dovednosti i drobné úplatky. Body vedoucí k vítězství získávají za vyvezené produkty, za postavené a využité budovy a za dodržování zákonů. Hra je určena 2-5 hráčům. Autoři opět vsadili na pěkné grafické zpracování.

Příští rok ukáže, zda se jedná jen o zkušební vlaštovky, které jak přiletěly, tak odletí, nebo zda se bude Blackfire věnovat překladům dalších deskových her a zpřístupní je širšímu okruhu zájemců.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: