Zajímavost: Opice si hrají v naumburské katedrále

Katedrála v NaumburguRádi cestujete a poznáváte pozoruhodná historická místa? Mám pro vás jeden tip. Pokud vyrazíte kousek za hranice nebo budete mít cestu kolem Lipska, pak byste si neměli nechat ujít návštěvu Naumburgu. Leží zhruba padesát kilometrů jihozápadně od Lipska. Skrývá hned několik zajímavostí. Jedna má vztah s deskovými hrami, ale o tom až za chvíli.

Naumburg leží na soutoku Sály a Unstrutu. Z původně tržní osady se postupně stalo město. Doložitelná historie města začíná přeložením biskupského sídla ze Zeitzu v roce 1028. Největší rozkvět zažilo město v 15. a 16. století. Patronem města je sv. Václav, kterému je zasvěcen kostel na náměstí. Nemůžete ho přehlédnout, neboť jeho skoro 70 metrů vysoká věž ční nad městem. V kostele nalezneme obrazy od Lukase Cranacha a také vzácné varhany Zachariáše Hildebrandta.

Nejvýznamnější památkou města je románská katedrála z 13. století. Skrývá celou řadu uměleckých děl nejvyšší kvality. Především 12 figur donátorů v gotickém západním chóru - nejznámější je socha markraběnky Uty a znázornění ukřižování Krista v západní chórové přepážce. Zaujmou vás především realistickým ztvárněním postav, který je na svou dobu netypický. Říká se, že Uta je nejkrásnější socha středověku. Údajně se její tváří inspiroval Walt Disney při ztvárnění krásné královny ve slavné Sněhurce.

Opice hrají šachyKatedrále se také vyznačuje tím, že má dva chóry a tedy i dva hlavní oltáře. Na jednom z pilířů také najdete dvě roztomilé opice sedící u stolu a hrající šachy. Opice zde představují pošetilost lidského počínání :-)

Odkazy:
***

Žádné komentáře: