Představení hry: Šiki Miki

Počet hráčů: 2–7.
Doporučený věk: od 6 let.
Délka hry: 20 minut.
Autor: Jacques Zeimet.
Rok vydání: 2003.
Výrobce: Zoch, MindOK 2009.
Jiný název: Schicki Micki, Match of the Penguins.
Obvyklá cena: cca 240 Kč.
Herní systém: karetní hra na postřeh, rozpoznání shodných znaků.
Čeština: hra vyšla v češtině, herní materiál neobsahuje text.

Slepice jsou parádnice, alespoň ty bažantí. Nevěříte? Šiki Miki vás o tom přesvědčí. Je to karetní hra vhodná pro skupinu více hráčů. Prověří rychlost vašich reakcí. Vyhrává obvykle ten, kdo má lepší postřeh. Vítězství ale není v této hře to nejdůležitější. Především si užijete spoustu legrace. Hra je rychlá, akční a všichni jsou stále do hry zapojeni. Výborně se hodí i pro rodinné hraní a hry s mladšími dětmi. Podmínkou je, aby již uměly rozpoznávat barvy. Hra Šiki Miki je další v řadě PipiKuk, kterou začal MindOK vydávat.

O co ve hře jde. Bažantí parádnice se připravují na galavečírek. Etiketa ale vyžaduje, aby jejich vzhled byl naprosto odlišný. Vpustit slepice, které mají stejný doplněk své garderoby, by způsobilo společenské "faux pas". A naprosto nepřijatelné je vpustit slepici, která si s sebou přivedla dva své červí mazlíčky. Úkolem hráčů je tomu zabránit. Představují dveřníky. Vyhraje ten, kdo odhalí nejvíce prohřešků a díky tomu získá nejvíce karet.

Na začátku hry je potřeba dobře zamíchat celý balíček karet. Hráč, který má nejbarevnější oblečení, balíček vezme a začne před sebe pomalu vykládat karty, aby bylo vidět, co zobrazují. Všichni současně na kartách hledají prvky stejné barvy: deštníky, klobouky, zobáky, šátky, ocasní péra, červíky. Musí také dávat pozor, zda některá slepice nevede dva červy.

Kdo něco z toho odhalí, snaží se zareagovat správným způsobem jako první, a tím získat karty do svého balíčku. Nastat může některá z následujících situací: Když odhalíte slepici se dvěma červy, snažíte se jako první zaklepat na stůl. Jakmile odhalíte dvojici určitého prvku stejné barvy, musíte vykřiknout název doplňku, pokud uvidíte více dvojic prvku stejné barvy, snažíte se sebrat ze stolu modrou figurku. V případě, že objevíte dvě stejné karty, musíte vzít figurku červenou. Abyste karty dostali, musíte zareagovat rychle a správně. Zaklepání má vždy přednost.

Hra obsahuje balíček 64 karet a čtyři dřevěné figurky (tři modré a jednu červenou). Karty opět ilustrovala Doris Matthäusová. Mají své kouzlo a vtip. Barvy jsou dobře odlišeny, takže jsou karty přehledné (maličko se může plést oranžová a červená u červíků). Pravidla jsou logicky strukturovaná, a byla by i dobře srozumitelná, pokud by nebyla vysázena nevhodným písmem. Použitý font je naprosto nevhodný, text je rozsypaný a špatně se čte. Doufám, že MindOK u dalších her písmo změní.

Šiki Miki je jednoduchá, ale přitom zábavná a akční hra. Vyžaduje plnou koncentraci všech hráčů po celou hru. Jedna partie může trvat deset až dvacet minut. Jen si před hrou ujasněte všechny možné situace, které mohou nastat a jak se vyhodnocuje správná a špatná reakce. Pomůže vám v tom přehledná tabulku situací na konci pravidel. Pokud hrajete s mladšími dětmi, vykládejte karty sami nebo někdo ze starších hráčů.

Hru ocení i zkušenější hráči. Dobře se u ní odreagujete a odpočinete od náročnějších strategických her. Příjemnou zábavu :-)

Odkazy:

***

Žádné komentáře: