Ohlédnutí za Essenem – 3. část: Hry a rozšíření

Mnohé novinky představené letos v Essenu (ale i před ním) si již můžete vyzkoušet i u nás. Buď jsou k dispozici v některém z herních klubů (například v Praze, Brně, Ostravě, Plzni), nebo když si je sami koupíte v některém specializovaném obchodě. Brzy také můžeme očekávat česká vydání novinek CGE – 20. století od Vladimíra Suchého do konce listopadu a rozšíření ke Space Alertu od Vládi Chvátila do poloviny prosince.

Dnes se také podíváme na to, jaká rozšíření k hrám Essen přinesl. Byla jich celá řada. Největší zájem byl o Small World: Not be afraid..., Funkenschlag: Russland & Japan či Dominion: Prosperity.

Můžete se také podívat na novou fotogalerii zaměřenou výhradně na hry prezentované na veletrhu.

Na stánku Days of Wonder to letos žilo výhradně hrou Small World. Hru jste si mohli vyzkoušet v softwarové úpravě pro iPad. Na nové mini rozšíření Be not afraid... se stála fronta, a nejen na ně. Be not afraid obsahuje pět nových ras a pět speciálních schopností, navíc si vše můžete uložit do krabičky, která pojme i předešlá minirozšíření. Kdo si pořídil hru nebo některé rozšíření dostal navíc jedno speciální: Nekromancerův ostrov. To do hry vnáší nový prvek. Jeden hráč představující pána duchů a hraje proti ostatním. Kromě zmíněných byla k dispozici i dříve vydaná rozšíření Tales and Legends, Cursed! a Grand Dames.

Friedemann Frise připravil další mapy k Funkenschlagu (česky Vysoké napětí), a to Japonsko a Rusko. Kdo si loni pořídil speciální krabici k rozšířením má ji i s novinkou plnou. V Rusku je nabídka elektráren omezení. V Japonsku zas můžete začít budovat dvě oddělené sítě. Za malý příspěvek do kasičky jste dostali i kartičku s novou elektrárnou.

Milovníci hry Hive, která je pro dva hráče, se dočkali dalšího minirozšíření, po moskytovi (Mosquito) přišla beruška (Ladybug). Beruška se zapojuje do hry stejně jako ostatní hmyz. Beruška se však pohybuje tak, udělá právě dva kroky po horní části úlu a třetím krokem opět sleze z úlu na volné místo. Vyšla také nová edice hry pod názvem Hive Carbon, která obsahuje i oba speciální kameny. Hra má pěkné černo-bílé provedení.

Kdo si na veletrhu zakoupil Fresco, mohl obdržet také jedno exklusivní veletržní minirozšíření Die Schriftrollen. Každý dostane svou kartičku s vyznačením části fresky. Když v průběhu hry kousek z příslušné části zrestauruje, může kartičku zahrát a inkasovat bonusové body.

Nikoho jistě nepřekvapí, že Essen poskytl také nové rozšíření k úspěšné hře Dominion. Návštěvníci si mohli zakoupit letos vydané Alchemy a již čtvrté rozšíření Prosperity. Hlavním tématem tohoto rozšíření je bohatství. Řada z nových karet království nějakým způsobem reaguje karty peněz. Přináší také nové základní karty: platinu jako nové peníze s hodnotou 5 a kolonie přinášející nové body (s hodnotou 10).

Z-Man vydal další hru v řadě Pocket Battle: Orcs vs. Elves. Nejde sice o rozšíření, ale samostatnou hru pro dva hráče, je možné ji ale kombinovat s první sérií Celts vs. Romans.


Další rozšíření ve stručnosti:

- Agricola Gamers Deck - rozšíření, 120 nových karet k Agricole
- Antverpia – nový plán ke hře Hamburgum
- Hansa Teutonica Erweiterung – rozšíření ke hře Hansa Teutonica
- Hellas – rozšíření ke hře Peloponnes
- Maria: Schlesien Gambit – rozšíření ke hře Maria
- Master of Venice Erweiterung – rozšíření ke hře Masters of Venice
- Stronghold: Undead – rozšíření ke hře Stronghold
- Thunderstone: Wrath of the Elements – 1. rozšíření ke hře Thunderstone
- Thunderstone: Doomgate Legion – 2. rozšíření k Thunderstone
- Zooloretto Boss – rozšíření ke hře Zooloretto

Rozšíření, která v Essenu nebyla:

- Fresko - Die Glaser – rozšíření ke hře Fresko
- Shogun - Am Hofe des Kaisers – rozšíření ke hře Shogun


Ve fotogalerii se můžete podívat na hry, které byly letos v Essenu:




Související články:

***

Žádné komentáře: