MindOK letos připravuje plný koš novinek

MindOKMindOK na letošní rok připravuje opravdu slušnou nabídku nových her, které potěší různé hráče: rodiny, partičky, zájemce o náročnější hry. Příznivci Carcassonne mohou oslavit 10. výročí této hry. K této příležitosti vychází jubilejní edice s novým minirozšířením. Populární řada Černých historek získá nové přírůstky, a podobně jsou na tom hry pro jednoho Smart games. Hráči se mohou těšit na Údolí králů. Pro rodinné hraní je určena novinka Mondo od Michaela Schachta. A to není všechno.



MindOK oslaví desetileté výročí hry Carcassonne jednak akcí Carcassonne Tour, jednak vydáním jubilejní edice s minirozšířením Oslava. To by mělo vyjít na přelomu května a června. Carcassonne je jednou z těch společenských her, které u nás oslovily nejvíce lidí a rozšířily tak povědomí o moderních deskových hrách. Její popularita je zcela zasloužená a díky své přístupnosti zůstává stále skvělou rodinnou hrou. Carcassonne Tour je série turnajů, které se konají po celé republice a vyvrcholí na podzim v rámci Deskohraní.

MindOK rozšiřuje úspěšných řady her Černé historky a SmartGames. Po několika edicích Černých historek s hororovými a strašidelnými záhadami a příběhy přichází Růžové a filmové historky. Ty první ocení především slečny a dámy. Každý, kdo má rád příběhy, detektivky, luštění záhad si může vybrat žánr, který se mu líbí. Nové tituly budu k dispozici již v nejbližších dnech.

Smart games sklízí zasloužený úspěch na všech akcích pro veřejnost. Tyto hry pro jednoho nabízí celou škálu témat a obtížností, takže si je rádi zahrají jak děti, tak dospělí. Nová řada malých her iQ by měla být k dostání začátkem června. Za pozornost stojí i letos vydané Metro a Titanic, které patří k těm náročnějším, dále Tučňáci na ledu a Den a Noc pro nejmenší hráče. Hra Den a Noc získala na letošním veletrhu FOR KIDS cenu Grand Prix jako nejlepší produkt.

Připravované hry

V nejbližších dnech vyjde hra Kaleidoskop. Jedná se nové vydání výborné hry, která původně vyšla pod název Genial. Jejím autorem je Reiner Knizia. Je jednoduchá, ale přitom geniální. Na hrací plán vykládáte barevné symboly tak, abyste co nejvíce bodovali. Zahrajete si výborně v různém počtu hráčů. A když zrovna nemáte spoluhráče, můžete si zahrát i sami. Oceníte ji v rodině i herním klubu.

Mondo je zcela novou rodinnou hrou, která je stejně jako Kaleidoskop určena pro 1–4 hráče. Každý hráč má svou desku, na které buduje životní prostor pro různé druhy zvířat. Hráči ho vytvářejí současně z dílků umístěních uprostřed stolu (obdobně jako ve hře Galaxy Trucker). Musí tedy jednat rychle, ale přitom s rozmyslem. Jejím autorem je Michael Schacht (možná znáte jeho Zooloretto). Tato hra by měla vyjít v létě (červenec/srpen). Je to jedna z velmi nadějných letošních novinek.

Již během května vyjde hra Pantheon. Je to nová hra od Michaela. Tummelhoffera (Doba kamenná, Sankt Petersburg). Jedná se o náročnější rodinnou hru pro 2–4 hráče, která umožňuje řadu cest k vítězství. Hráči představují starověké národy. Pokud chtějí zvítězit, musí si zajistit přízeň bohů. Hru si můžete předobjednat za zvýhodněnou cenu.

Očekávanou hrou je Údolí králů (původně vyšla pod názvem Egizia). Hra byla představena v Essenu roku 2009 a o rok později byla nominována na ceny Deutscher SpielePreis a International Gamers Awards. Ocení ji především ti, kdo mají rádi náročnější hry. Hráči se stávají staviteli ve starověkém Egyptě. V každém kole mají na výběr několik akcí, které mají k dispozici při "splouvání" Nylu. Nemohou se vracet k akci, kterou minuli. Hra by měla vyjít v červnu.

Pokud hledáte hru pro větší počet hráčů, do party, pak by vaší pozornosti neměla ujít Mafie (původní název Resistance). Je to hra se skrytými rolemi, podobně jako ve hře Bang! V české verzi budou hráči představovat mafiány a mezi nimi budou infiltrovaní detektivové. Hru můžeme očekávat v červnu.

Letošní nabídku doplňuje postřehová hra Duch! (v originále Geistes Blitz!). Tuto jednoduchou, ale přitom zábavnou hru můžeme očekávat na přelomu května a června. Svým tématem osloví především děti, ale líbit se bude i dospělým. Pomáháte duchovi na obrázcích najít předmět, který chtěl nechat zmizet.

***

Žádné komentáře: