Představení hry: Pantheon

Počet hráčů: 2–4
Doporučený věk: od 10 let
Délka hry: 90 minut
Autor: "Michael Tummelhofer" (Bernd Brunnhofer)
Rok vydání: 2011
Výrobce: MindOK.
Obvyklá cena: cca 800 Kč
Herní systém: vytváření "cest" na mapě Středomoří pomocí karet, akce pomocí karet, "sbírání" bohů
Čeština: hra je kompletně v češtině

Pantheon je nejnovější hra Michaela Tummelhoffera. Můžete znát jeho hry Sankt Petersburg či Doba kamenná. Tématem hry je rozvoj starověkých národů okolo Středozemního moře za pomoci mocných bohů.  Je to bohatě vybavená desková hra s pěkným grafickým zpracováním herních komponent. Pantheon je hra určená spíše náročnějším hráčům. Nesmí jim však vadit větší podíl náhody.

Ve hře uspěje ten, kdo si zajistí přízeň bohů a polobohů. Na jejich počest proto hráči vztyčují sloupy a přináší oběti. Za to získávají vítězné body. Během hry jsou dvě bodování, v půlce a na konci. Další body hráči obdrží průběžně. Zvítězí ten, kdo má po závěrečném bodování nejvíce vítězných bodů.

Herní plán.
Hra je rozdělena do šesti epoch. V každé vládne jiný národ ovládající určitou část Středomoří: Galie, Řím, Kartágo, Egypt, Řecko, Germánie, Persie, Iberie. Hráči tak za hru projdou na mapě šest měst z osmi. Z nich vyrážejí do okolí, aby získali kořist v podobě různých výhod a aby stavěli sloupy na počest bohů. Sloupy totiž mohou umístit jen na vybraná místa, a tam zůstanou až do konce hry. Hráči dostanou body v závislosti na jejich počtu. Epocha končí při splnění jedné ze dvou podmínek: buď někdo získal poslední kořist, nebo kartičku boha. Ukončení epochy patří k jednomu z taktických prvků hry.

Všechny epochy probíhají stejně. Začíná se vzestupem nového národa (přípravou), pokračuje tahy hráčů (rozkvět) a končí úpadkem. Ve svém tahu má každý hráč řadu možností, co může udělat. Z možných čtyř akcí si zvolí jednu. Díky tomu se hráči rychle střídají a nemusí dlouho čekat:
  • Základní akcí je pohyb po mapě. Při ní se sbírají kořisti s výhodami a stavějí sloupy. Musíte mít u sebe dostatek malých šlápot a sloupů a také pohybů, které vám umožní šlápoty umisťovat na mapu. Zvláštností této akce je, že pohyb mohou provést všichni. Kdo ji zvolil, začíná, navíc získává pohyb navíc.
  • Akce nákup umožňuje získat žetony obětin, ale i šlápoty a sloupy ze společné zásoby. Za peníze je můžete také umístit na mapu (představuje jakýsi alternativní způsob pohybu).
  • Hráči také mohou získat kartičku boha. Musí však mít dostatek obětin, které bůh požaduje. 
  • Poslední možností je doplnění tří akčních karet do ruky. Vybírá se ze čtyř odkrytých karet nebo náhodně z balíčku.
Nahoře karty obětin,
dole peníze a pohyb.
Akční karty jsou důležitým prvkem hry. Bez nich se neobejdete. Karty se stopami vám dávají pohyby, peníze potřebujete k nákupům, čtyři druhy obětin pak pomohou získat kartičky bohů. Karty jsou nejnáhodnějším prvkem ve hře. Bez stop se nepohnete, bez peněz nedoplníte zásobu šlápot a sloupů. Proto je nezbytné balíček karet vždy pečlivě zamíchat, aby nezůstávaly stejné typy karet u sebe.

Jednotlivé epochy se liší jen některými podmínkami. Národy mají své vlastnosti, které jejich epochu ovlivňují. Germánie a Řecko například upravují počet karter v ruce na sedm. Někomu to pomůže, jinému uškodí. Hráči také dostávají body za každou kartičku boha, kterého získají. V první epoše jeden, v další dva, atd., podle toho, v jaké epoše se nacházíte.

Modří bohové poskytují trvalou
výhodu, žlutí jednorázovou.
Kromě bodů přináší každý bůh nějakou výhodu. Některý jednorázovou, jiní mají trvalý efekt. Například Surparit vám okamžitě dá další kartičku boha (náhodně ze zásoby). Vinthrad vám zas trvale přidá jednu šlápotu pro pohyb. Výhody jednotlivých bohů najdete v samostatném přehledu.

Hra umožňuje několik různých cest k vítězství. Můžete vsadit na stavbu sloupů, které mohou přinést nejvíce bodů, nebo se spolehnout na zisk bodů a výhod, které přinášejí bohové. Jednoznačně nejslabší jsou polobohové, kteří v celkovém součtu přinesou nejméně bodů.

Svým podílem náhody by se Pantheon mohl zařadit mezi rodinné hry. Má však velké množství herních prvků a mnoho speciálních pravidel. Takže hru ocení spíše náročnější hráči, kterým nevadí větší podíl náhody ve hře. Například to, jaké hráč získá akční karty, může rozhodovat o míře úspěchu. Pokud někdo nemá karty pohybu, znamená to velký handicap. Bohové jsou různě silní, různě výhodní. Projeví se to, když bohy získáte náhodně například z kořisti.

Šlápoty znázorňují pohyb.
Základní pravidla nejsou tak složitá, je však potřeba si dávat pozor na detaily a na to, jak řešit konkrétní situace. Například byste mohli lehce přehlédnout, že si dobíráte kartu, pokud nechcete nebo nemůžete provést pohyb. Dejte si také pozor na to, jak zahrát výhodu některých bohů (například Traitera). Proto si pravidla dobře přečtěte a mějte je při první hře při ruce. Obsahují mnoho ilustrací a příkladů.

Na první hry počítejte s více než 90 minutami. Když se hru naučíte, zvládnete ji i za hodinu. Zpočátku se hra rozjíždí pozvolna. Konec má naopak až hekticky rychlý. Hra je určena až čtyřem hráčům. Osobně ji ale doporučuji v menším počtu.

Téma hry je velmi pěkné a přitažlivé. I zpracování a grafická úprava je na dobré úrovni. Herní materiál je dobře barevně odlišený a použité ikony srozumitelné (případně pomůže jejich přehled v pravidlech), takže je hra přehledná.

Pantheon si jistě najde své příznivce, kteří si ho rádi zahrají. Mnozí však dají přednost jiným hrám, protože jim nebude vyhovovat velký vliv náhody. Do které skupiny se zařadíte vy, je jen na vás. Poznáte to, až si hru vyzkoušíte.

Varianta pravidel z časopisu spielbox 3/2011
  • Polobozi: Před hrou odstraňte 5 polobohů s nejnižšími hodnotami 1 až 3 (náhodně vybrané).
  • Karty obětin: Pro pohyb použijte i akční karty obětin. Musí být tři (bez ohledu na druh) nebo násobky tří. Každá karta vám pak dá jeden pohyb. Při nákupu za 5 karet obětin získáte 3 peníze (opět přesně nebo násobky). "Směnu" musíte udělat bezprostředně před akcí. 

Tato úprava zvýší hodnotu polobohů a karet obětin. Kurz pro využití karet je poměrně drahý na to, abyste ho využívali často, ale pomůže v "krizových" chvílích nedostatku karet pohybu.

Odkazy:
Související články:
Chcete si hru koupit?

Mindok Pantheon lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


Obrazová příloha:

Ukázka celé hry.

Herní materiál pohromadě.

Žetonky národů.

Polobohové přinášejí body po 3. a 6. epoše.
Kartičky obětin získáte za peníze. Mají trvalý efekt.
Použijete je k získání bohů.

***

Žádné komentáře: