Představení hry: Mondo

Počet hráčů: 1–4
Doporučený věk: od 8 let
Délka hry: 30 minut
Autoři: Michael Schacht
Rok vydání: 2011
Výrobce: Pegasus Spiele, české vydání MindOK
Ocenění: Spiel des Jahres 2011 (doporučená hra), Deutscher Spiele Preis 2011 (6. místo), Hra roku 2011 (nominace)
Obvyklá cena: cca 690 Kč
Herní systém: skládání vlastního světa pomocí dílků krajiny ze společné zásoby ve vymezeném čase
Čeština: hra je kompletně v češtině

Mondo je jednoduchá a rychlá rodinná hra od Michaela Schachta, tvůrce například her Zooloretto, Kardinál a král, Valdora. Všichni hráči si současně vytvářejí na své desce svět složený z několika typů krajiny a obsazený různými druhy exotických zvířat tak, aby jejich svět byl co nejhodnotnější. Zároveň soutěží s časem, neboť mají jen omezený časový limitu. Díky tomu nikdo zbytečně nečeká. Mondo má několik stupňů obtížnosti. Dobře si zahrajete se školáky i s dospěláky.

Pokud znáte hru Galaxy Trucker, Mondo vám ji připomene. Má však pouze první část, ve které se staví. Potom následuje vyhodnocení podle několika kritérií. Kdo má rád hry, ve kterých se něco tvoří či ho baví skládání puzzle, tomu se bude Mondo zaručeně líbit také. Navíc je hra kvalitně graficky připravena.  

Celkem se hraje na tři kola. V každém skládáte z dílků krajiny svůj malý svět. Máte na to omezený čas, v základní hře sedm minut. Všichni si berou kartičky ze společné zásoby uprostřed stolu, a to současně. Je proto potřeba rozmýšlet a reagovat rychle, aby vám ostatní nevybrali právě ty kartičky, které se vám nejvíce hodí.

Při manipulaci s kartičkami a při jejich pokládání je potřeba dodržovat několik základních pravidel, aby měli všichni hráči stejné podmínky. Dílky můžete brát jen jednou rukou a po jednom. Jednou umístěný dílek již nesmíte přemístit ani otáčet. První dílek můžete umístit kamkoliv, další musí navazovat, tzn. alespoň jednou stranou sousedit s dříve umístěným dílkem. Můžete přiložit i dílky rozdílných typů krajiny, ale "zaplatíte" za to body (za každou chybu se vám odečte bod).

Po každém kole si hráči započítají body. Obdržíte je za různá kritéria. Body především získáte za každé zvíře, které se nachází ve vašem světě, další pak za každou uzavřenou krajinu a za bonusový žeton. Body si naopak odečtete za každé chybné navázání krajin, za neobsazené políčko. Vše je přehledně vyznačeno na hráčské desce, takže nemusíte nahlížet do pravidel ani nepotřebujete další nápovědní kartičky.

Svou specifickou roli mají sopky. Hráč, který má nejvíce aktivních sopek, si odečte body podle jejich počtu. Navíc se vedoucímu hráči budou od druhého kola počítat i neaktivní sopky jako aktivní. Tento handicap slouží jako vyrovnávací pravidlo, které omezuje nejlepšího hráče a které do hry vnáší další taktický prvek.

Když krabici s hrou otevřete, najdete v ní čtyři oboustranné herní plány, spoustu dílků krajiny, další žetony, blok a minutku na odměření času (můžete však použít vlastní hodinky). Hra je výborně připravena. Desky i žetony jsou z pevného kartonu. Grafika je příjemná a přehledná. Dobře dokresluje atmosféru hry.

V prvních hrách si zcela vystačíte se základní variantou bez zvláštního bodování a speciálních úkolů. Pro první hru zvolte desku s modrým okrajem, který označuje vodní plochu, je jednodušší. Ale v zásadě je jedno, kterou stranu si vyberet. Když jste si náležitě užili základní hru, můžete vyzkoušet hru pro pokročilé a pro experty. Zkrátí se vám čas pro stavění a získáte další možnosti pro bodování.

Pravidla jsou jednoduchá, takže se s nimi rychle seznámíte. I s příklady a ukázkami zabírají dva listy A4. Novým hráčům je vysvětlíte během několika minut, takže hned můžete začít hrát. Náhoda je ve hře zastoupena tím, jaké dílky si kdo najde ve společné zásobě na stole. Sledováním ostatních hráčů pak můžete například odhadnout, kolik sopek si můžete dovolit, abyste za ně neztratili body.

Vzhledem k tomu, že všichni hrají současně a na své desce, zahrajete si dobře v jakémkoliv počtu hráčů. Ve větším počtu si ji ale více užijete. Doporučený věk je od 8 let, ale i s mladšími si základní hru zahrajete (čas pro skládání můžete prodloužit). Ve hře si procvičíte mimo jiné prostorovou představivost, ale i postřeh a řešení úkolu pod časovým tlakem. Hru doporučuji i zkušenějším hráčům, kteří si chtějí odpočinout od náročnějších her.

Pokud zrovna nemáte po ruce spoluhráče, můžete si zahrát variantu pro jednoho hráče (v pravidlech najdete podrobnosti).

Odkazy:
Související články:
Chcete si hru Mondo koupit?

Mondo - hra od Mindok lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


Obrazová příloha

Speciální úkoly využijete při hře pro experty. Například
budete mít tři bizony na jedné stepi nebo zaplníte herní
plán v časovém limitu bez chyb.


Zvláštní bodování využijete ve hře pro pokročilé. Platí pro
každého hráče. V každém kole se vylosuje jeden.
Například za nejvíce uzavřených krajin si přičtete 4 body,
kdo má nejméně, 4 body si odečte.

***

Žádné komentáře: