Ohlédnutí za Essenem 2012 – 3. díl: Hry

Ze zpráv před začátkem Essenu to vypadalo, že nás čeká smršť novinek. Nakonec se v rámci veletrhu žádná vyložená herní pecka neobjevila. Kvalitních her malí i velcí vydavatelé ale nabídli dost. Věřím, že je následujících několik měsíců prověří a že se díky hráčským zkušenostem oddělí zrno od plev. Na některé zajímavé hry ukázaly ankety mezi návštěvníky veletrhu.

Kromě her otestovaných v Essenu stojí za pozornost i další. Alespoň na některé bych chtěl upozornit, například na Antike Duellum, Food Chain, Samurai Sword, Terra Mystica.


Hry představené v Essenu

Antike Duellum, pro dva hráče od 12 let

Je to samostatná hra pro dva hráče, která vychází ze hry Antike. Autorem je Mac Gerdts. V loňském roce byla v Essenu k dispozici ukázka pod názvem Casus Belli (s plánem v tubusu pro ty, kdo původní hru vlastní). Antike Duellum má ale plán upravený a obsahuje všechny herní komponenty. Herní plán je oboustranný a umožní vám zahrát dvě odlišné hry: Řím vs. Kartágo, Řecko vs. Persie. Nechybí známý rondel pro volbu akcí ani brožurka s historickým pozadím hry. Cílem hry je získat jako první devět starověkých osobností (králové, učenci, generálové...). Celkově hra vypadá pěkně a ohlasy hráčů jsou také velmi dobré.
Odkaz: Hra na BGG (en)

Keyflower, pro 2–6 hráčů od 12 let
Je to další hra z řady "Key" her. Tvůrci Keyflower jsou Richard Breese a Sebastian Bleasdale. Hraje se na čtyři kola, přičemž každé je rozděleno do čtyř ročních období na jaro, léto, podzim, kdy přicházejí noví dělníci a podle svých dovedností získávají různé zdroje. V zimě nikdo nový nepřijde. Na začátku hry má každý pouze jeden "domácí" herní díl s osmi dělníky. Další získává pomocí dražby v průběhu hry. Zvítězí ten hráč, jehož vesnice a dělníci získají nejvíce vítězných bodů.
Odkaz: Hra na BGG (en) 

Zug um Zug: Deutschland, pro 2–5 hráčů od 8 let
Nejedná se o zcela novou hru. V Day of Wander přepracovali Ticket to Ride: Märklin, což je pěkná varianta pro hry pro náročnější hráče. Zajímalo mě proto, jak bude nové vydání ve výsledku vypadat. Jednoduše řečeno, zahrajete si Ticket to Ride na mapě Německa (na ní se nic nezměnilo), ale bez cestovatelů. Je to škoda, protože ti byli zajímavým prvkem varianty Märklin. Rodinní hráči ale získávají další pěknou a kvalitně připravenou hru.
Odkaz: Hra na BGG (en)


Samurai Sword, 3–7 hráčů od 8 let
Je to nová hra založená na Bangu a tematicky zasazená do středověkého Japonska. Od Bangu se ale liší tím, že hráči nejsou vyřazeni ze hry. Hra má totiž nový bodovací systém s body prestiže a odolnosti. Díky tomu může být hra zajímavá pro řadu lidí, kterým vadilo, že si nemohou zahrát až do konce.
Odkaz: Hra na BGG (en)

Fremde Federn (Copycat), pro 2–4 hráče od 12 let
Tuto hru připravil Friedemann Friese jako reakci na vykrádání herních mechanismů. Vytvořil hru, ve které otevřeně přiznává, že si vypůjčuje prvky ze tří úspěšných her. O souhlas s použitím jejich mechanismů požádal jejich autory. Takže jeho nová hra obsahuje tvorbu balíčku (Dominion), umisťování dělníků (Agricola) a prvky z Through the Ages. Výsledek naní špatný, ale nebude pro každého. Hra má politické téma.Jste politikem, který se snaží shromáždit dostatek peněz a vlivu, aby se stal příštím prezidentem.
Odkaz: Hra na BGG (en)

Terra Mystica, pro 2–5 hráčů od 12 let
Tuto hru připravilo nové malé vydavatelství Feuerland Spiele, za kterým stojí Uwe Rosenberg. Terra Mystica není jeho hra, je ale z ní cítit péči a dotažení herních mechanismů. Každá hráč predstavuje jeden ze 14 národů. Každý je spojen s jedním ze sedmi druhů krajiny a má své specifické vlastnosti. To dohromady vytváří podmínky, za kterých může růst. Celkově se jedná o velkou hru evropského typu na fantasy téma, která dává hráčům mnoho možností a různými strategiemi. V Essenu měla hra úspěch a první testování hráčů to potvrzuje. 
Odkaz: Hra na BGG (en)

Food Chain, pro 2–4 hráče od 8 let
Je to menší karetní hra od nového vydavatele Brain Games z Lotyšska. Vtipným způsobem využívá téma potravního řetězce v evropské přírodě. Nejvýše stojí lovec, jak jinak (naštěstí je jen jeden). Karty představují zvířata (většinou) a zobrazují, čím/kým se toto zvíře živí, ale také, zda může být samo kořistí. Například myš se živí brouky, ale může se stát kořistí ježka, lišky či vlka. Pokud se více zvířat rozhodne, že nebohou myšku uloví, pak zvítězí ten, kdo stojí v řetězci výše. V tomto případě vlk. Lovec dostane každého. Včely zas kohokoliv zaženou. Hráči se snaží pomocí karet ulovit co nejhodnotnější kořisti. Kdo má nejvíce bodů, zvítězí. Ve výsledku se jedná o jednoduchou, rychlou převahovou hru, při které se budete dobře bavit. Vydavatelství Brain Games prezentovalo své hry v Essenu poprvé. Celkem přivezlo čtyři hry, Food Chain, Air King, Construction Zone, Central Market.
Odkaz: Hra na BGG (en)

Další hry ve zkratce:
  • Mythic Battles, pro dva hráče, vyd. IELLO – kombinuje mechanismy figurkových, deskových a karetních her, má modulární herní plán
  • Gauntlet of Fools, pro 2–6 hráčů, vyd. Indie Boards and Cards, autorem je Donald X. Vaccarino – vtipná fantasy hra s hrdiny (kteří získávají hendikepy)
  • Die Paläste von Carrara, pro 2–4 hráče, vyd. Hans im Glück, autoři Michael Kiesling a Wolfgang Kramer
  • Spellbound, pro 1–4 hráče, vyd. Fragor games, kooperativní fantasy hra s originálními figurkami  
  • Myrmes, pro 2–4 hráče, vyd. Ystari Games – strategická hra, ve které hráči vedou své mravenčí kolonie
  • Saint Malo, pro 2–5 hráčů, vyd. alea, jednoduchá strategická hra s kostkami, autoři Inka a Markus Brandovi

Novinky představené v Essenu 2012 obrazem



Související články:
***

Žádné komentáře: