Předvánoční herní průvodce přináší pár tipů

Za necelých čtrnáct dní jsou tu Vánoce. Mohl by se vám hodit několik tipů na pěknou hru, která by potěšila vaše blízké či přátele. Hru považuji za výborný dárek už proto, že lidi spojuje a vytváří prostor pro společnou zábavu.

Ještě máte čas zajít do specializovaného obchodu nebo si hru objednat na internetu. Pokud si hry objednáte do příští středy, měli byste je do Štědrého dne měli obdržet (alespoň od prověřených obchodů jako je Svět deskových her nebo Planeta her).

Najdete zde dvě kategorie: Herní evergreeny a Hry pro každého. Další tipy najdete v článku Deset nejlepších her pod stromeček.

Herní evergreeny

Carcassonne Big Box
Počet hráčů: 2–6
Věk: od 8 let
Herní doba: 30–70 minut
Obvyklá cena: 1300 Kč
Odkazy: Recenze | Přehled rozšíření | hra na BGG

Carcassonne je již klasikou mezi moderními deskovými hrami. Nyní je k dispozici speciální dárkové balení, které obsahuje základní hru Carcassonne společně s nejoblíbenějšími rozšířeními Hostince a katedrály a Kupci a stavitelé, k tomu také sadu sedmi nových minirozšíření. Jednotlivá rozšíření můžete hrát každé zvlášť, nebo je po libosti kombinovat.

Galaxy Trucker
Počet hráčů: 2–4
Věk: od 10 let
Herní doba: 30–90 minut
Obvyklá cena: 900 Kč
Odkazy: Recenze | Velké rozšíření | hra na BGG

Hra vás zavede do daleké budoucnosti, kdy lidstvo osídlilo i nejvzdálenější kouty galaxie a setkalo se s mimozemskými civilizacemi. Stanete se kosmickými "tiráky", kteří se vydávají na cesty galaxií, aby si vydělali pořádný balík kosmických kreditů. Nejprve si ale musíte postavit svůj vesmírný koráb - sestavíte ho ze součástek, které získáte ve skladu nadplanetárního konsorcia Společnost, s. r. o. Teprve potom odstartujete na cestu, při které budete čelit meteoritům, pirátům a jiným nebezpečím, ale i využívat příležitosti k výdělku. Když doletíte první a s nepoškozenou lodí, Společnost vám vyplatí tučný bonus.

Kaleidoskop/Genial
Počet hráčů: 1–4
Věk: od 10 let
Herní doba: 20–40 minut
Obvyklá cena: 700 Kč
Odkazy: Recenze | hra na BGG

Pokud hledáte inteligentní deskovou hru, tedy takovou, při které potrápíte hlavu, má přitom jednoduchá pravidla, variabilní počet hráčů, chytrý herní mechanismus a nedá vám to, abyste si ji opakovaně zahráli, pak by Genial neměl ujít vaší pozornosti. Když si k tomu připočtete osvědčeného autora deskových her Reinera Kniziu, neměli byste už s vyzkoušením váhat.

Osadníci z Katanu
Počet hráčů: 3–4
Věk: od 10 let
Herní doba: 60–90 minut
Obvyklá cena: 800 Kč
Odkazy: Recenze | hra na BGG

Je to klasika moderních her, která ale neztratila nic ze své přitažlivosti, i když díky novým hrám zůstává poslední dobou opomíjena. Mohlo se také stát, že vás minula, a to je škoda. V této hře se stáváte osadníky ostrova Katan, který jste objevili. Nejste však sami, kdo k ostrovu dorazil a chtěl by se stát jeho vládcem. Soupeříte s ostatními osadníky. Ostrov postupně zabydlujete, stavíte nové vesnice, města, která jsou vzájemně spojena silnicemi, na obranu proti zloději vysíláte rytíře. Ten z vás, kdo je přitom nejúspěšnější, nejlépe využívá svých zdrojů a obchodního talentu, zvítězí a stane se pánem Katanu.

Hry pro každého

Černé historky

Počet hráčů: 2 a více
Věk: od 12 let
Herní doba: 15+ minut
Obvyklá cena: 240 Kč
Odkazy: Recenze | hra na BGG

Černé historky, které obsahují 50 tajuplných detektivních příběhů. Nejedná se však o další knihu, ale o originální společenskou hru pro dva a více hráčů. Je to hra s tajemstvím, při které si procvičíte dedukci. Hru si může zahrát kdokoliv a kdekoliv.

Jungle Speed
Počet hráčů: 2–8
Věk: od 7 let
Herní doba: 20 minut
Obvyklá cena: 480 Kč
Odkazy: hra na BGG

Jungle Speed je rychlá akční hra založená na postřehu. Zábavná je především při větším počtu hráčů. Hráči mají vzít ze středu stolu dřevěný "totem", ale ve správné chvíli. Hra má jednoduchá pravidla a hráči mají stejné šance bez ohledu na věk.

Mafie
Počet hráčů: 5–10
Věk: od 10 let
Herní doba: 30 minut
Obvyklá cena: 300 Kč
Odkazy: Recenze | hra na BGG

Pokud hledáte hru o komunikaci, skrytých rolích, důvěře a schopnosti dedukce pro větší počet hráčů, pak sáhněte po Mafii. Hráči představují mafiány a policisty v utajení. Mafiáni mají úspěšně dokončit tři akce, tajní detektivové se jim v tom snaží zabránit.

Noe
Počet hráčů: 2–5
NoeVěk: od 8 let
Herní doba: 60–90 minut
Obvyklá cena: 370 Kč
Odkazy: Info o hře | hra na BGG

Noe je příjemná rodinná hra se zvířátky. Noe potřebuje vaši pomoc, aby zachránil co nejvíce zvířat před potopou. Hráči se snaží umístit co nejvíce karet zvířat ze své ruky. Za ty, které zůstanou v ruce, dostávají trestné body. To Noe pláče pro každé ztracené zvířátko.

Ostrov
Počet hráčů: 2–4
Věk: od 8 let
Herní doba: 60 minut
Obvyklá cena: 950 Kč
Odkazy: Info o hře | hra na BGG

Hráči se snaží zachránit své lidi z ostrova Atlantida, který se potápí a který může být každou chvíli zničen výbuchem vulkánu. Moře je však plné nástrah, takže se to nemusí každému podařit.

Vládce Tokia
Počet hráčů: 2–6
Věk: od 8 let
Herní doba: 30 minut
Obvyklá cena: 650 Kč
Odkazy: Info o hře | hra na BGG

Pro ty, co mají rádi více interakce mezi hráči a kostky, je skvělou volbou Vládce Tokia. Je to zábavná akční hra. Každý hráč má svou postavu-monstrum, která chce ovládnout Tokio. Má dvě možnosti, jak toho dosáhnout, zničit ostatní monstra, nebo získat 20 bodů.

Související články:

***

Žádné komentáře: