Norimberk představil letošní novinky – 1. část

Mezinárodní veletrh hraček v Norimberku je každoročním setkáním vydavatelů, obchodníků, autorů, novinářů, prostě všech lidí z herní "branže". Hry představují jen malou část z představovaného sortimentu, ale ty nás zajímaly především. Herní novinky, které jsou zde k dispozici, nemají často finální podobu, můžete si je prohlédnout v prototypu. Řada z nich se však může objevit i u nás.

Své zastoupení měly na veletrhu i české firmy a češtinu zaslechnete velmi často. Potkat jste mohli například Bonaparte, Dino, Efko, Piatnik, zástupce CGE.

Rozdíl mezi veletrhem v Essenu a Norimberku je patrný na první pohled. Essen je velkou hernou, kde to žije a pulzuje. Norimberk je výrazně klidnější, spíše představuje rozsáhlou výstavu, na jejíž důkladnou prohlídku byste potřebovali hodně času. Pokud se však někde zastavíte, vždy se vás někdo ujme, kdo vás seznámí s novinkami a odpoví na vše, co vás zajímá.

Ze strategických her pro náročnější hráče byly mezi novinkami nejvíce vidět nové hry od Stefana Felda: Rialto, Brugge, Bora Bora. Vidět byly také hry od Czech Games Edition, především Mayský kalendář, a to na stánku Heideberger, který jejich hry distribuuje v Německu.

Alespoň některé novinky vám chci ukázat. Uděláme si malou procházku po vybraných místech veletrhu. Budou je představovat vybraní vydavatelé.

Amigo
Amigo představilo celou řadu karetních a menších rodinných her, které jsme si mohli i vyzkoušet. Nejzajímavější byla karetní hra Crazy Lab (pro 3–5 hráčů). Je to štychová hra. Každý hráč si tajně vybere barvu, která mu na konci přinese body. Veřejně pak ukáže barvu, která mu body ubere. Pro každé kolo se určí trumfy (jinak bere karta s vyšší hodnotou). Karty představují sloučeniny smíchané z různých tekutin. Hra je jednoduchá, rychlá, s prostorem pro blafování. Zábavnější bude ve větším počtu hráčů.

Hra Pharaon code prověří rychlost vašich početních dovedností. Všichni hráči současně sčítají/odečítají/násobí/dělí čísla na třech kostkách tak, aby výsledek odpovídal číslu v nabídce. Novou hrou od Wolfganga Kramera je Hugo: Das Schlossgespenst pro 2–8 hráčů od 8 let. Hráči procházejí strašidelný dům a snaží se přitom unikat duchovi. Kdo je chycen, obdrží trestné body. Crazy Cups je zas postřehová hra, ve které hráči skládají barevné kalíšky podle vyložené karty. Nejrychlejší kartu získá.

Asmodee
Stánek Asmodee nabídl hned několik novinek. William Attia, autor oceňovaného Caylusu, připravil po delší době hru, která se bude jmenovat Spyrium (vydává Ystari Games). Zasazena je do alternativního steampunkového světa. Hráči stavějí továrny, potřebují dělníky, aby vyráběli spyrium, za které hráč získává vítězné body. Spyrium může i koupit, ale draze, a peněz není nikdy dost. Hra vypadá velmi pěkně, i když se jednalo jen o prototyp. Určena je pro 2–5 hráčů, s herní dobou 60–90 minut.

Dalším ukázaným prototypem byla hra Náufragos (Trosečníci) od Lookout Games pro 1–4 hráče. Na malém ostrově jsou uvězněni čtyři trosečníci. Ti musí spolupracovat, aby si zajistili jídlo a přístřeší. Společně pronikají do středu ostrova, k nejvyššímu bodu, odkud mohou zahlédnout záchranou loď. Je to semi-kooperativní hra, hráči spolupracují, ale nakonec má své vítěze a poražené. Zvítězí ten z přeživších trosečníků, který na konci hry napíše nejlepší příběh.

Zajímavě vypadá párty hra pro smíšené týmy. Jmenuje se Ladies & Gentlemen a je určena pro 4–10 hráčů. Vyhraje ten pár, který bude mít na konci hry skutečnou a nejlepší dámu, která se zúčastní velkého plesu. Dvojice se posadí proti sobě. Dámy v týmu vyráží dopoledne na nákupy. Vybírají šperky, kabelky a další doplňky, které jejich pánové zaplatí, nebo také ne, podle aktuálního výše konta. Na vše totiž musí vydělat. Neobvyklá hra s asymetrickými prvky může smíšenou společnost dobře pobavit.


V nabídce Asmodee je také velká krabice (žlutá) Timeline. Kombinuje karty z předchozích vydání této hry, tedy objevy, vynálezy a události. Samotné karty jsou větší, takže se nedají s původní hrou kombinovat. Novinkou je dětská verze Dobble junior, která je plná zvířátek. Mohla by se vám také hodit cestovní verze hry Jungle speed, kterou si připnete na opasek.


Drei Hasen
Malé rodinné vydavatelství Drei Hasen představilo hned několik pěkných novinek. Hra Pelican Bay je určena 2–4 hráčům. Hráči postupně přikládají hexová kartičky krajiny (s písečnými plážemi, mořem, stromy). Přitom se snaží co nejvíce bodovat. Při své jednoduchosti poskytuje mnoho možností, jak kartičky připojit.

Hra Sonne und Mond má velmi pěkné, netradičně úzké očíslované karty, které seřazeny za sebou vytvářejí obraz slunce či měsíce, jak stoupají po obloze. Hráč ve svém tahu musí vyložit jednu kartu tak, aby doplnil řadu karet (se sluncem nebo měsícem). Když nemůže na své straně, může k soupeři. Komu se podaří vytvořit řadu alespoň pěti karet, může je složit a na konci hry za ně získá body.






Haba
Haba je velké německé vydavatelství s dlouhou tradicí vydávání her a hraček pro předškolní děti i školáky. Pokud máte malé děti, pak byste se na nabídku her tohoto vydavatele měli určitě podívat.

Hra Lappen schnappen učí děti od 3 let rozpoznávat barvy a různé materiály (cvičí hmat). Hráči vytahují z pytlíku kartičky ze stejného materiálu, aby jimi nakrmili příšeru. Hra je pro 1–4 hráče. Hra Ab durch den Dschungel je zas zaměřena na jemnou motoriku a pohyb. Hráči se vydávání do džungle, aby zde sbírali drahé kameny. Musí vždy splnit nějaký pohybový úkol. Hra je určena pro 2–4 hráče od 4 do 6 let. Čtyřletým a starším dětem je určena hra Bennis bunte Blumen, ve které veverky pěstují květiny. Nejprve musí květinu zasadit a pečovat o ni, aby vykvetla. Komu vykvete třetí květina, vyhrává. Hra je velmi pěkně provedena.

Zaujala nás také hra Verhexte Fabelwesen pro 2–4 hráče od 5 let. Patří do kategorie paměťových her. Každý hráč si tajně vylosuje svou barvu figurky. Úkolem je projít les až do hradu. Z rozložených kartiček sestavují různé pohádkové postavy (hlava a tělo). Tím určí, která figurka a o kolik políček postoupí (podle barvy a počtu vyobrazených figurek).

Dětem od 7 let je určena hra Gold am Orinoko. Úkolem hráčů je přejít přes klády na druhý břeh řeky a posbírat co nejvíce mincí. Kdo je na tahu, hodí dvěma kostkami, aby určil, o kolik políček jeho postavy postoupí, a jak se posunou klády. Je tedy potřeba takticky uvažovat.

Nakonec jsem si nechal hru oceněnou na veletrhu jako nejlepší hra pro předškoláky. Jmenuje se Nacht der magischen Schatten a je určena 2–4 hráčům od 4 let. Hra využívá princip stínového divadla. Jeden hráč skrytě uspořádá do "kouzelné" krabice sedm postav z osmi a postupně je ukáže jako stínový obraz. Ostatní hádají, která postava chybí. Jednoduché, přitom efektní a pěkně provedené.

Na další novinky se podíváme příště ve 2. části.

Odkazy:
Související články: 
***

Žádné komentáře: