Chystá se: Albi připravuje nové rozšíření Dominionu a Osadníků z Katanu

Albi pro letošní rok opět připravuje celou řadu novinek. S párty hrou Znáš mě? jsme se již seznámili. Dnes se podíváme na několik věcí, které vyjdou do léta. Příznivce Dominionu určitě potěší rozšíření Hinterlands, které vyjde pod názvem Vzdálené kraje. Osadníky z Katanu zas obohatí velké rozšíření Zámořské objevy, v originále Piraten und Entdecker. Pokud máte rádi deduktivní hry, neměla by vám uniknout detektivní hra Lady Alice. O dalších novinkách zatím nebylo rozhodnuto. Uvidíme, čím nás ještě letos Albi překvapí, zda vydá i něco pro náročnější hráče, jako byla například Kronika panství v loňském roce.

Dominion: Vzdálené kraje
Rozšíření původně vyšlo pod názvem Hinterlands v roce 2011 jako šesté v řadě. České vydání by mělo být k dispozici v červnu. Obsahuje 26 nových karet království.

Hlavní novinkou tohoto rozšíření je, že přináší karty, které vám poskytnou okamžitý efekt, jakmile je koupíte nebo získáte. Například pohraniční vesnice vám umožní získat další kartu, která je levnější než pohraniční vesnice. Obchodníka zas můžete ukázat z ruky a získat stříbrňák.

Toto rozšíření patří k oceňovaným. Uživatelé herního portálu BoardGameGeek ho nominovali na cenu Golden Geek 2012 pro nejlepší rozšíření.

Odkaz: Dominion Hinterlands na BGG (en)

Osadníci z Katanu: Zámořské objevy
Rozšíření letos vydává Kosmas pod názvem Piraten und Entdecker. Je to čtvrté velké rozšíření nyní již klasiky moderních deskových her – Osadníků z Katanu. České vydání by mělo vyjít v květnu. Přináší celkem pět různých scénářů.

Rozšíření se od základní hry liší v několika ohledech. Především nebudete zabydlovat jeden ostrov, ale tři. Přičemž začínáte na jednom a další dva musíte nejprve objevit a obsadit. Další rozdíl se týká měst. Místo nich budete stavět přístavní osady, které vám přinesou dva vítězné body. Pokud hráč nezíská žádný zdroj, dostane jako náhradu zlato, které může vyměnit s bankou za libovolnou surovinu v poměru 2:1. Zlato vám také pomůže uniknout pirátům.

Odkaz: Piraten und Entdecker na BGG (en)

Lady Alice
Tuto detektivní hru pro 3–5 hráčů od 8 let vydalo v loňském roce vydavatelství Hurrican.  Českého vydání bychom se měli dočkat v červnu.

Hráči představují děti z Baker Street, které se snaží pod vedením Sherlocka Holmese odhalit a obvinit toho, kdo unesl Henryho Mortona Stanleye. Musí také stanovit čas a místo únosu a přijít na to, který objekt byl zároveň ukraden.

Odkaz: Lady Alice na BGG (en)


V Kostce! Zvířata a Matematika 
Tyto další dvě varianty her V kostce! by měly vyjít na podzim. Navazují na úspěšné Moje první obrázky, Svět či Vynálezy. Jedná se o sérii her, ve kterých si ověříte svou paměť a postřeh. Každá hra obsahuje karty s obrázky. Princip je jednoduchý. Deset sekund se díváte na kartu s obrázkem a následně odpovíte na náhodně vybranou otázku. Když odpovíte správně, kartu získáte. Kdo má nejvíce karet na konci hry, zvítězí.

Odkazy: BrainBox: AnimalsBrainBox: Maths na BGG (en)

Pirátské kostky 
V květnu by měla vyjít rodinná hra Pirátské kostky. Tuto hru pro 2–5 hráčů od 8 let představilo Amigo v loňském roce jako Piraten Kapern. Hra by měla u nás vyjít v květnu.

Hráči vyrážejí za poklady. K dispozici máte sadu osmi speciálních kostek. Za hozené kombinace získáváte body. Musíte si však dávat pozor na lebky, které jeho tah ukončí bez skórování. Před tím, než začnete házet, odkryjete kartu, která ovlivní váš tah: zdvojnásobí například skóre za poklady, zdarma získáte diamant, musíte odložit šavle, abyste zahnali piráty.

Odkaz: Piraten Kapern na BGG (en)

Související články:
***

Žádné komentáře: