Essen 2013: Hry a ukázky

V sobotu je tradičně na veletrhu nejvíce lidí. Letos tomu není jinak, ale díky novým halám zde není tak přeplněno. Dá se najít i místo k vyzkoušení her, ale ne u těch nejžádanějších, kde se musí čekat. Neztrácí se ani české hry. Úspěch mají ty od CGE, jak nová hra Tash-Kalar, tak rozšíření. Vidět jsou i Jiras Games se Zapadákovem, CBG s Dr. Hrubec a Loris Games s Malaccou.

Celkový dojem z nových her je slabší než v minulých letech. Věřím, že se mezi novinkami najsou pěkné hry, ale bude je potřeba prověřit různými hráči. Uvidíme, co začnou ukazovat místní žebříčky (časopie Fairplay a BGG). Na první pohled zatím nic nevyčnívá. Letošní rok zatím nemá svou hvězdu, ale třeba nás ještě něco překvapí.

Zde je několik nových postřehů k hrám:

Pasha - je rodinná hra s kostkami pro 2-5 hráčů, autorem je Stefan Dorra, vyd. White Goblin Games. V každém kole hráč zahraje bodovací kartu a háže kostkama, až třikrát. Výsledná kombinace vytvoří sestavu, jedničková dvojite je nejnižší, šest šestek nejvyšší. Kdo má v kole nejvyšší kombinaci, vybírá si z vyložených bodovacích karet. Nemusí tedy vadit, že se vám z nějaký hod nepodaří. Kdo má na konci nejvíce dobů, zvítězí. Příjemná hra pro toho, kdo má rád hry s klasickými kostkami.

Pelican Bay - pěkná hra pro 2-4 hřáče s pokládáním dílků jako v Carcassone. Hráči vytváření z šestibokých dílků pláže a zátoky. V každém kole pokládají dva a za souvislou krajinu získávají body. Dále za uzavřené plochy. Jednoduchá a pěkně graficky provedená rodinná hra.

Russian Railroads - strategická hra pro 2-4 hráče, ve které se staví železnice v Rusku konce 19. století. Je to hra založená na umisťování dělníků a správě zdrojů. Hra umožňuje řadu strategií a je jednou z náročnějších her, které stojí za pozornost. Hru vydal Hans Im Glück.

Smash up! - karetní hra pro 2-4 hráče, autorem je Paul Peterson, vyd. AEG. Každý hráč má svůj balíček vytvořený ze dvou různých frakcí, zombíci, ninjové, skřítci. Každá frakce má své karty se specifickými vlastnostmi. Hráči dobývají různá místa a za to získávají body. Kromě toho mohou body získat v závislosti na kartách. Ve výsledku je to převahová hra, která je tematicky velmi pěkně zpracovaná, umožňuje hodně kombinací a zvratů ve hře. Tato hra vyšla loni, nyní jsou k dispozici hned dvě rozšíření s novými frakcemi: Awesome Level 9000, The Obligatory Cthulhu Set. Umožňuje tak mnoho nových kombinací.

Rampage - tato hra pro 2-4 hráče vás zaujme na první pohled. Jako monstra přicházíte do města Meeplů, abyste ho zničili, kdo ho zničí nejvíce, zvítězí. Město tvoří budovy postavené z figurek jako jsou v Carcassone. Monstra se po městě pohybují tak, že cvrnknete žetonek a figurku posunete na místo, kde skončí. V tahu máte dvě akce, můžete se pohybovat a ničit. Autorem hry je Antoine Bauza (Hanabi, 7 divů světa, Ghost Stories) a Ludovic Maublanc. Hra má dovednostní prvek, má pěkné herní komponenty. Líbit se bude těm, kdo mají rádi destrukční hry. Je potřeba ji ale dobře vyzkoušet.

Trains - karetní hra pro 2-4 hráče s tvořením balíčku a stavěním tratě, vy. Pegasus Spiele, původně AEG. Hra je zasazena do Japonska, kde se snažíte vybudovat nejlepší železnici. Balíček karet obsahuje vlaky, personál a podporu. Zdá se, že tento koncept funguje dobře.

CGE na veletrhu prezentuje také Futoro Cube, a to ve své elektronické sekci, kde mimo jiné prezentuje aplikace se svými hrami pro tablety.

K dispozici je celá řada rozšíření ke hrám. Těm se ale budu věnovat příště společně s představením dalších novinek. Můžete se těšit na to, že mnohé z nich budou k dispozici i u nás, a to díky specializovaným obchodům. Vyzkoušet si je budete moci i na různých akcích, například v herně Světa deskových her či na Severském hraní.


Související články:
Obrazová příloha

CBG

Martin Wallace a jeho Čarodějnice ze světa Zeměplochy.

Krosmaster arena - souboj v aréně s propracovanými figurkami.

Concordia se stylovou prezentací.

Stragoo games s Mafia City a Grabolo

Amerigo of Felda u Queen Games

Ukázka hry Trains

Postava ze Small Wordu.

Bauza a Faidutti

Jiras Games

Fragor games mají Mush! Mash!, což je upravená hra Snow Tails.

Páteční průběžné výsledky.

Ukázka hry Rampage.


***

Žádné komentáře: