Recenze: Ghost Tower

Ghost Tower je velmi pěkná paměťová hra, která se líbí dětem od 4 let (i když výrobce udává od 5 let). Větší děti mohou hrát sami, předškoláci si nejlépe zahrají s rodiči. Jedná se o kooperativní hru, takže buď společně vyhrají, nebo prohrají.

Téma
Na starém hradě Ducháčov straší. Okolo velké Strašidelné věže se starými železnými hodinami se prohání malá strašidýlka. Hráči mají za úkol je najít a poslat do postele dříve, než staré hodiny odbijí půlnoc. Potom totiž chtějí strašit dospělá strašidla.

Jak se hraje
Hrací plán představuje hrad s jednotlivými ložnicemi strašidýlek s velkou věží, na které jsou hodiny odměřující čas hry. Okolo plánu se na začátku rozmístí zamíchané kartičky s duchy v osmi různých barvách. Nikdo neví, kde které je. Hráči to budu muset společně zjistit.

Abyste zahnali strašidýlko do postele, musíte najít tři kartičky stejné barvy. Kartičky přitom odkrýváte postupně, každý hráč jednu. Pokud někdo odryje kartičku jiné barvy, než mají již otočené, musíte posunout ručičku na věžních hodinách o pět minut a kartičky otočit zpět obrázkem dolů.

Zvítězíte, pokud zaženete všechna strašidýlka do postele před dvanáctou hodinou. Pokud se vám to nepodaří, nezoufejte, další noc se můžete pokusit zahnat strašidýlka do postele znovu.

Komu je hra určena
Hra je určena především pro děti předškolního věku. Nejlépe si zahrají společně s rodiči či dospělými.

Grafika a herní materiál
Díky pěkným ilustracím a celkovému zpracování se hra dětem líbí a rády se k ní vrací. Kartičky i hrací deska jsou z kvalitního kartonu, takže hra vydrží i časté hraní méně šetrných dětí. České vydání vychází z edice od společnosti Amigo z roku 2013.

Hodnocení
Princip hry je jednoduchý, takže ho děti rychle pochopí, zároveň pro ně představuje s každou hrou novou výzvu. Na začátku neznáte umístění žádného strašidýlka, takže musíte nejprve objevovat a snažit se zapamatovat, kde se které nachází. A v tom mohou být děti i lepší než dospělí. Čas proto běží rychle. Postupně znáte umístění více a více strašidýlek, všichni se proto musí dobře soustředit, abyste je zahnali a přitom se nepřipravovali o čas. Ghost Tower je výborně fungující hra pro děti, která zábavnou formou procvičí paměť.

Infobox o hře

 Počet hráčů:  2–6 hráčů
 Doporučený věk:  od 5 let (možno hrát s dětmi od 4 let)
 Délka hry:  20 minut
 Autor:  Heinz Meister
 Rok vydání:  1994 (české 2013)
 Výrobce:  Piatnik
 Obvyklá cena:  cca 400 Kč
 Herní systém:  paměťová hra, hráči musí zkompletovat sadu tří kartiček
 Čeština: hra vyšla kompletně v češtině

Odkazy:
Související články:
Chcete si hru Ghost Tower koupit?
Piatnik GHOST TOWER lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

***

Žádné komentáře: