Novinka: Malá velká království

Jednou z novinek, která se v našich obchodech nedávno objevila, je svými rozměry malá hra, ale herně je pozoruhodná hned v několika ohledech. Jmenuje se Malá velká království a jedná se rychlou strategickou hru pro 2–5 hráčů, kterou vydaly REXhry. Během půlhodinky si užijete rozpínání svého království i nelítostné boje se soupeři, protože říše je malá, ale „kohoutů“ mnoho. Hra je zasazena do fantasy světa, ve kterém se setkáte s různými národy.

Na výběr je z 13 národů, které mají specifické vlastnosti, takže do každé hry vnášení jiné podmínky. Můžete hrát například za Orky, Trpaslíky, Půlčíky či Kentaury. Liší se magickými schopnostmi, které získávají výzkumem. Každá úroveň magie jim dává nové výhody. To hře poskytuje větší variabilitu. S každou novou partií budete vymýšlet nové strategie, jak nejlépe využít vlastnosti daného národa. Zároveň se neobejdete bez pozorného sledování ostatních hráčů. Proto je nezbytné, abyste na svá hráčská území i karty národa všichni vzájemně dobře viděli.

Hráči během hry rozšiřují svá království, učí se novým kouzlům a bojují s ostatními o území. K tomu potřebují nezbytné zdroje, jídlo, manu ke kouzlení a rudu na stavbu hradu. Všichni jsou neustále zapojeni do hry. Aktivní hráč si vybere jednu akci a ostatní si zvolí, zda vykonají stejnou akci, nebo dají přednost získání zdrojů. Každý další hráč má na výběr méně akcí. Po jejich vyčerpání se opět vybírá ze všech. I s pořadím ve hře je proto potřeba počítat.

Hraje se tak dlouho, dokud některý hráč nesplní jednu z podmínek pro konec hry. Může mít všechny své figurky ve hře, podařilo se mu postavit šest částí hradu nebo dokončil výzkum všech pěti úrovní magie. Závěrečné sečtení bodů určí vítěze.

Hra Malá velká království je svým principem i provedením jednoduchá hra. Díky různým národům a využití ekonomických prvků poskytuje mnoho možností. Základní pravidla jsou navržena pro 3 či 4 hráče. S malou úpravou pravidel si ale zahrajete i ve 2 či 5 hráčích. Přitom je to rychlá hra. Můžete si ji proto vzít téměř kamkoliv a zahrát si, i když zrovna nemáte moc času.

Hru ocení především náročnější hráči, kteří mají rádi hry s větší interakcí mezi hráči. Malá velká království původně vyšla jak print & play hra. V toto kategorii získala cenu Golden Geek 2013.

Odkazy:


Chcete si hru Malá velká království koupit?

Rexhry Malá velká království lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

***

Žádné komentáře: