Novinka: Inovace

Právě vychází karetní hra Inovace, jejíž český překlad připravily REXhry. Každý z hráčů se stává vůdcem, který rozvíjí vlastní civilizaci od pravěku po současnost. Přitom musí objevovat, inovovat a vynalézat, aby zastínil ostatní hráče. Není to ale jednoduché, protože dějiny jsou plné nečekaných zvratů. Inovaci ocení především náročnější hráči, kteří mají rádi civilizační hry a hry s větší mírou interakce mezi hráči. Zahrajete si ji ve 2–4 hráčích od 12 let. Na rozdíl od jiných civilizačních her si tuto zahrajete do hodiny.

Vaši civilizaci představují vyložené karty inovací. Celkem jich je pět druhů, které jsou odlišeny barvou. Poskytují vám zdroje a zvyšují vaše možnosti, sílu a odolnost proti útokům. Od každé barvy máte aktivní jen jednu kartu. Nová karta vždy překryje tu dříve vyloženou. Některé efekty ale umožňují karty roztáhnout, a tím zvýšit počet zdrojů. Díky dalším efektům získáte body vlivu, které jsou potřebné k ovládnutí epochy, což je jedna z cest k vítězství. Ve hře je celkem deset balíčků epoch a pět karet pokroku. Zvítězit můžete také díky efektu některé z karet epoch.

Pravidla hry nejsou obsáhlá a nejsou komplikovaná, takže se s nimi celkem rychle seznámíte. Musíte ale počítat s tím, že ve hře je přes sto unikátních karet s různými efekty, a s nimi se budete seznamovat postupně. Správné zahrání a využití různých efektů již bude náročnější, ale o to zajímavější. Každý hráč ve svém tahu provádí dvě akce ze čtyř možných. Vzít kartu, vyložit kartu, aktivovat efekty jedné aktivní karty, ovládnout epochu (při splnění podmínek), to zní celkem jednoduše. Během hry se ale budete muset rozhodovat podle aktuální situace a zvažovat zvolenou strategii.

Hra Inovace obsahuje celkem 110 kvalitních karet a čtyři herní přehledové desky s výtahem nejdůležitějších pravidel. Nechybí samozřejmě česká pravidla.

Původní hra vyšla v roce 2010. České vydání je připraveno podle druhé edice z roku 2012. Inovace získala ocenění Golden Geek 2010 pro nejlepší karetní hru.

Odkazy:
Související články:
***

1 komentář:

iPadHry řekl(a)...

Vyzerá to zaujímavo, určite vyskúšam!