Novinka: Pandemic v nové grafice a s novými rolemi

První vydání kooperativní hry Pandemic, kterou u nás vydalo Albi, je již nějakou dobu nedostupné. Výbornou zprávou proto bylo, že se chystá nové vydání a s novou grafikou. Díky společnosti MindOK jsme se ho dočkali před pár týdny v červenci. Hra navíc obsahuje dvě nové postavy – analytika a hlavního hygienika. Nic tedy nebrání tomu, abyste zkusili zachránit svět před nebezpečnými chorobami.

Pandemic je založen na intenzivní komunikaci a spolupráci mezi hráči. Hráči představují tým odborníků, jehož úkolem je zachránit svět před zákeřnými nemocemi. Čtyři nemoci – SARS, cholera, antrax a břišní tyfus – se rychle šíří světem. Z lokální epidemie přerůstají do celosvětové pandemie. Pokud hráči promyšleně nevyužijí unikátních schopností svých postav a nevynaleznou včas potřebné léky, lidstvo zanikne skoleno zákeřnými chorobami. Kdo vyhraje: hráči, nebo nemoci, respektive hra?

Nový zážitek do hry přinášejí dvě nové role, k dispozici jich je tedy sedm. Zvyšuje se tak variabilita hry, protože přidané role přinášejí nové možnosti:

  • Hlavní hygienik brání šíření nemocí – do města, kde stojí, a do okolních měst se nemoci nešíří.
  • Analytik umí předvídat události – z odkládacího balíčku může vytáhnout libovolnou událost a následně ji použít.

Pandemic ve světě oslovil mnoho hráčů i odborníků, takže se dočkal reedice v řadě zemí. Je to hra, která se může pochlubit řadou ocenění (například je doporučenou hrou Hry roku u nás nebo Spiel des Jahres v Německu). Stala se také hrou, která nastartovala zájem o kooperativní hry. A přestože původně vyšla již v roce 2007, stále má co nabídnout.

Odkazy:
Související články:
***

Žádné komentáře: