Novinka: Osadníci z Katanu – Poklady, draci a objevitelé

Příznivci legendární hry Osadníci z Katanu a všichni zájemci o tuto hru dostali nové příběhy. Albi vydalo rozšíření Poklady, draci a objevitelé. Bylo připraveno především pro fanoušky, kteří mají zkušenosti s rozšířeními „Námořníci“ a „Města a rytíři“ a rádi by si zahráli obtížnější scénáře. Rozšíření jich obsahuje celkem šest.

Nové rozšíření si užijí především zkušení hráči Osadníků z Katanu. Hra pro ně bude napínavější. Nemění se nijak radikálně, ale přináší nové úkoly a možnosti, které musíte ve své hře zohlednit.
Všeobecně platí pravidla základní hry a rozšíření s dílčími odchylkami, s nimiž vás příslušný scénář seznámí.

Jednodušší scénáře:

Ostrov pokladů – Je to jednodušší scénář, ve kterém je hlavní ostrov a malé ostrovy okolo. Ty skrývají cenné poklady (hráč za ně získá suroviny, kartu rozvoje nebo zdarma postaví silnici či loď.

Cesta do neznáma – V tomto scénáři je mapa postavena obráceně – s kraje vyrážíte přes úzké moře objevovat neznámou pevninu. I zde nalézáte poklady, které vám přinášení nové zdroje, ale nemusíte je využít hned, a pak máte různé výhody, včetně bodů.

Obtížnější scénáře:

Velký Katan – V tomto scénáři budou na hlavním ostrově docházet zdroje surovin. Proto se musíte vypravit přes moře pro nové zdroje. Kdo zaspí, nebude mít, z čeho by mohl stavět.

Pouštní draci – Tento scénář do hry přináší draky, které láká bohatství Katanu. Čím více vesnic a měst postavíte, tím více draků se shromáždí v poušti. Až přijde chvíle, kdy se vydají na Katan a postupně ho celý obsadí (blokují suroviny, silnice i sídla). Osadníkům nezbývá nic jiného, než aby utekli na sousední bezpečný ostrov. Draky mohou zahnat rytíři. V tomto scénáři se nepoužívá zloděj.

Zavlažovací kanál – Po velkém suchu hrozí hladomor, proto se se obyvatelé rozhodli vykopat zavlažovací kanál. Pole začnou v pouštní kotlině produkovat, až bude kanál dokončen. V tomto scénáři slouží rytíři jako stavitelé kanálu, zlatokopové či obchodníci.

Prokletá země – Hráči se vydávají k ostrovu, na kterém draci hlídají své drahocenné poklady. Pokud hráči draka porazí a získají poklad, připočítají si zvláštní body. Draci jsou různě silní. Některé porazí všichni rytíři, jiné jen ti mocní.



Odkazy:
***

Žádné komentáře: