Recenze: Monkey Business

Monkey Business je rodinná hra od Reinera Knizii, která zaujme nejen děti. Úkolem hráčů je pochytat zvířátka, která utekla ze zoo. Schovávají se v temné džungli, kde je obtížné je rozeznat. Zvítězí ten, kdo najde nejvíce zvířátek. Hra je určena 2–6 hráčům, je rychlá s jednoduchými pravidly. Nebudete potřebovat žádné zvláštní dovednosti. Uplatníte především svůj správný odhad situace a ochotu riskovat. Zahrajete si ji téměř s kýmkoliv a kdekoliv.

Téma hry
Jak název napovídá, hra vás zavede do světa zvířat. Nebudete s nimi ale obchodovat. Ze zoologické zahrady uteklo několik slonů, lvů, žiraf, hadů, zeber, papoušků a tučňáků. Pustily je vychytralé opičky. Je potřeba všechna zvířátka odchytit v temné džungli, kam se schovala, a vrátit je zpět do jejich klecí.

Ve hře zvítězí ten, kdo najde nejvíce zvířátek a vrátí je do zoo. Hráči přitom mohou získat i bonusové body za největší počet odchycených zvířátek jednoho druhu.

Jak se hraje
Na začátku umístíte všechna zvířátka, která mají podobu kulatých žetonů, do pytlíku. Dále mezi hráče položíte kartičky s obrázky všech zvířátek. Číslo na nich ukazuje, kolik zvířátek daného druhu se v pytlíku schovává. Zároveň je to počet bonusových bodů, které hráči mohou získat, pokud budou mít na konci hry nejvíc zvířat daného druhu.

Nejmladší hráč může začít. Vezme si pytlík a vytáhne první žeton se zvířátkem. Potom se rozhodne, zda bude pokračovat. Zvířátek může postupně vytáhnout, kolik chce, má to jedno ale. Musí se jednat o zvířátka různého druhu. Jakmile některé vytáhne podruhé, jeho tah kočí, a všechny v tomto tahu vytažené žetony musí vrátit zpět. Je tedy na každém hráči, nakolik bude riskovat. Získané žetony postaví do sloupečku před sebe. Poskládat je může v libovolném pořadí.

Po vytažení zvířátka se také můžete rozhlédnout po sloupečcích žetonů ostatních hráčů, zda nemají na vrchu stejné. Pokud ano, můžete si ho vzít k sobě. Je to další způsob, jak získat více zvířátek. Když si ukládáte získaná zvířátka do sloupečku, pamatujte na to, abyste neměli pohromadě jeden druh, protože byste o ně mohli najednou přijít.

Hra končí, když všechny žetony zvířátek mají hráči před sebou. Pak je stačí rozdělit podle druhu a spočítat. Za největší počet zvířátek jednoho druhu obdržíte také bonusovou kartičku. Hráč s největším počtem bodů zvítězí.

Komu je hra určena
Monkey Business je díky jednoduchosti přístupná dětem od šesti let, ale můžete si ji zahrát i s mladšími dětmi, když je povedete. Výborně se hodí i pro rodinné hraní dospělých s dětmi. Přístupná je ale v podstatě komukoliv. Můžete si ji vzít i na cesty či na dovolenou, ve vašem zavazadle nezabere mnoho místa. Oslovit může i náročnější hráče jako hra pro vyplnění času mezi náročnějšími strategickými hrami. Zábavnější je hra ve větším počtu hráčů, kdy se víc uplatní vzájemné "kradení" zvířátek.

Zpracování, grafika, pravidla
Ve hře je 52 žetonů zvířátek, které mají zhruba velikost pokerových žetonů. Na každém je stylizovaný obrázek zvířete. Dobře se na sebe pokládají, takže můžete vytvořit i vysoký sloupeček. Bonusové kartičky jsou vyrobeny z kartonu. Žetony vytahujete ze zeleného plátěného pytlíku. Vše je jednoduché, ale elegantní a přehledné.

Pravidla jsou krátká, takže se s nimi seznámíte rychle. A komukoliv je vysvětlíte během minuty, takže hned můžete začít hrát.

Zajímavosti a ocenění
Hra původně vyšla v roce 2007 pod názvem Cheeky Monkey. Piatnik připravil druhé vydání, které se od prvního liší grafikou a složením zvířátek. Hra je však shodná.

Ve hře také můžete využít zvláštní pravidlo. Když vytáhnete opičku, můžete ji vyměnit za libovolné zvířátko soupeřů.

Hodnocení hry
Monkey Business je velmi příjemná hra, kterou si zahrajete s kýmkoliv bez rozdílu věku či herních zkušeností. Kdo chce upět, musí zvažovat rizika, nesmí být příliš opatrný, ale ani riskovat bezhlavě. Je dobré si pamatovat, jaká zvířátka již ve svém sloupečku máte, na která se zaměřili soupeři a která ještě zbývají v pytlíku. 

Předností této hry je jednoduchost a přístupnost širokému okruhu hráčů.

Infobox o hře

 Počet hráčů:  2–6 hráčů
 Doporučený věk:  od 6 let (možno hrát i s dětmi od 5 let)
 Délka hry:  20 minut
 Autor:  Reiner Knizia
 Rok vydání:  2007
 Výrobce:  Face2Face Games, Piatnik (druhé vydání, 2011)
 Ocenění:  Golden Geek 2008 – nejlepší dětská hra (nominace)
 Jiný název:  Cheeky Monkey
 Obvyklá cena:  cca 250 Kč
 Herní systém:  hráči sbírají žetony se zvířaty
 Čeština: hra je kompletně v češtině

Odkazy:
Související články:
Chcete si hru Monkey Business koupit?

Piatnik Monkey Business lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

***

Žádné komentáře: