Jsou deskové hry drahé?

Vánoční čas je za námi a s ním i nadílka v podobě her, která bezesporu potěšila všechny obdarované. Ježíšek na cenu tak nehledí, ale ti, jejichž prostřednictvím naděluje, možná ano. Kvalitní deskové hry nejsou levné, alespoň na první pohled pro nezasvěceného člověka. Respektive by bylo fajn, kdyby byly levnější, ale to platí nejen o hrách. Nejrůznější společenské hry pořídíte od několika desítek korun až po několik tisíc. Jsou proto drahé? Ano i ne.

Určitě by bylo příjemné, kdyby hry byly levnější, především pro toho, kdo si je pořizuje pravidelně. Pokud ale pořídíte příležitostně jednu dvě hry, pak si myslím, že to není tak hrozné. Dovolím si malé srovnání. Když půjdete do kina na nový film, zaplatíte okolo 150 korun (spíš více), ve čtyřech to bude 600 korun. Připočtěte i občerstvení a jste na částce okolo 800 korun, za kterou už pořídíte dobrou hru. Návštěva kina vám přinese jednorázový zážitek, hru si můžete zahrát opakovaně v rodině i s přáteli. Obdobně je tomu například u knížek. Většinou je přečteme jednou, a pak tvoří kulisu v knihovně.

Hry budou drahé především pro toho, kdo si ji zahraje jednou, a pak ji založí do skříně, kde bude zapadat prachem. Naopak dobrou investicí bude pro toho, kdo si ji alespoň čas od času zahraje. S každou herní partií se vám hra „zlevňuje“. Kdo má děti, ten by neměl s pořízením her váhat. Je ale potřeba dobře vybírat. Hodí se také více různých her pro rozličné příležitosti, rychlá postřehová hra, znalostní hra, kooperativní hra, jednoduchá rodinná hra, ale třeba i strategická hra pro náročnější.

Když se bavíme o ceně her, je potřeba si také uvědomit, že vytvořit hru a uvést ji na trh také něco stojí. O cenu deskové hry se dělí celá řada lidí od tvůrce hry po obchodníka. Největší náklady nese vydavatel, který se rozhodne hru uvést na trh. Náklady zahrnují vývoj a výrobu hry. U zahraničních her musíte připočítat i licenci na vydání. Svůj díl ukousne distribuce a prodejci. Konkurence na trhu společenských her je poměrně vysoká, takže se vydavatelé snaží držet cenu v rozumných mezích. Pokud by ale hry nevydělávaly, pak bychom se nejspíš žádných novinek nedočkali.

Pomůže dobře vybírat
Stojí za to kupovat deskovou hru jen proto, že je levná? Rozhodně ne. I Člověče, nezlob se! si můžete se svými dětmi dobře užít, to je pravda. Ale třetí, pátou, desátou variantu na člověče už těžko. Levnou nekvalitní deskovou hru neocení ani vaše děti, ani vy. Jak poznat kvalitní hru? Nejlepší cestou je, když si hru sami vyzkoušíte. Můžete zajít do některého herního klubu nebo na herní akce, kterých se koná celá řada. Zkušení demonstrátoři vám vybranou hru představí. Poradí vám také ve specializovaných prodejnách. Základní informace již najdete také na herních webech. Přečtěte si recenze a ohlasy na hry, které vás zaujaly.

Moje doporučení je, abyste nákup hry vždy dobře zvážili. Měli byste vybírat takovou hru, kterou si rádi a opakovaně zahrajete. Vždy zvažujte, kdo bude obvyklým hráčem, kolik lidí bude obvykle hrát a jaká je jejich hráčská zkušenost. Důležitou roli také může hrát téma, ne každý má rád sci-fi, nebo míra interakce. Pokud někdo nemá rád konflikty v hrách, pak ocení kooperativní hru, ve které všichni hrají společně proti hře. "Investice“ do hry se vám pak tisícinásobně vrátí. Především tím, že strávíte příjemný čas s vašimi blízkými u inteligentní zábavy.

Kde hry kupovat
Moderní společenské hry je nejlepší kupovat ve specializovaných obchodech, kde vám kvalifikovaně poradí. Řada těchto obchodů má i svůj e-shop, takže nakoupíte odkudkoliv. Je to lepší volba než velké obchody a hračkářství, kde mají obvykle vyšší cenu (nejsou-li v akci).

Existují také způsoby, jak si nákup her zlevnit. Můžete využít cenový srovnávač, například Heureka.cz. Vyplatí se počkat i nějakou tu akci. Hru, kterou jste si již užili do sytosti, můžete „poslat dál“ a vyměnit ji za jinou. K prodeji i nákupu využijte internetové aukce a bazary (například Aukro, Hrajeme.cz, Zatrolené hry, Deskožrout). Vyplatí se tedy k hrám chovat slušně, abyste je zbytečně neponičili.

I u her platí, že věci, které nás něco stojí, si vážíme víc než těch, které pořídíme za hubičku.

Jaký je váš názor na cenu deskových her? Napište do komentáře k článku nebo na facebookovou stránku.




Poznámka: Fotky jsou z veletrhu her v Essenu 2013.

***

Žádné komentáře: