Představení hry: Kahuna

Počet hráčů: 2.
Doporučený věk: od 10 let.
Délka hry: 30 až 60 minut.
Autor: Günter Cornett.
Rok vydání: 1998.
Výrobce: Kosmos.
Ocenění: Spiel des Jahres 1999 (nominace).
Obvyklá cena: cca 590 Kč.
Herní systém: abstraktní strategie.
Čeština: hra neobsahuje cizojazyčný materiál, pravidla jsou k dispozici v češtině.

V této hře se stanete dvěma kněžími z tichomořského atolu, kteří poměřují své síly. Mocnější bude ten, kterému se podaří získat nadvládu nad větším počtem ostrovů. Oba staví vlastní mosty mezi jednotlivými ostrovy. Kdo získá většinu mostů, které vedou k jednomu z dvanácti ostrovů, může jej označit svým kamenem Kahuna. Hra probíhá ve třech kolech, v každém z nich se boduje podle počtu obsazených ostrovů. Vyhraje ten, kdo bude mít na konci hry více bodů.

Na začátku hry dostane každý hráč do ruky 3 karty ostrovů (karet je celkem 24, dvě pro každý ostrov). Kdo je na tahu, může vyložit kartu (i více) a spojit mostem ostrov na kartě se sousedním. Pokud tím získal většinu v počtu mostů vedoucích na ostrov, umístí na něj svůj kámen Kahuna. Jinou možnou akcí je zahrát dvě karty a odstranit soupeřův most (karty musí mít názvy jednoho nebo druhého ostrova). Má-li ještě jednu odpovídající kartu, může hned postavit most vlastní. Na konci tahu se dobírá jedna karta buď ze tří vyložených, nebo z balíčku.

V prvních dvou kolech se ostrovy postupně zaplňují - budují se mosty, pak ale na nich začne být těsno a je třeba začít také bořit. Tím se budou měnit poměry sil a soupeři budou ztrácet nadvládu nad ostrovy. Radost ze získané nadvlády tak nemusí mít dlouhého trvání. Je třeba sledovat, jaké karty již byly zahrány a které si bere soupeř. Při správné kombinaci karet můžete ve třetím kole zvrátit i zdánlivě ztracenou hru. Pokud však byl soupeř chytřejší a lépe kombinoval, nepomůže vám ani sebevíc štěstí.

Pravidla jsou jednoduchá, takže do nich rychle proniknete. Hrát tedy můžete bez zdlouhavého čtení pravidel. Pokud patříte k těm hráčům, kteří rádi poměřují duševní síly s druhými, bude se vám Kahuna líbit. Pokud se do hry ponoříte, stane se skutečným soubojem o nadvládu nad ostrovy s mnoha zvraty.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: