Deset nejlepších her pod stromeček 2015

Už jste začali s výběrem dárků pro své blízké a přátele, který by je potěšil pod letošním stromečkem? Pak by pod ním rozhodně neměla chybět nějaká hra. Dostávám řadu dotazů na to, jakou hru bych doporučil. Různé hry se hodí pro různé hráče a příležitosti. Připravil jsem proto výběr her, které považuji za nejlepší ve své kategorii, a mohu je vřele doporučit.

Pro lepší přehlednost při výběru jsem hry rozdělil do těchto pěti kategorií: dětské hry, rodinné hry, hry pro přátele, hry pro náročné a párty hry. V každé kategorii najdete dva tipy na hru. Všechny doporučené hry jsou u nás dostupné, i když některé jen ve specializovaných obchodech (dají se však objednat přes internet).

Poznámka: Vybrat nejlepší hry je vždy obtížné a mnohé skvělé hry se do výběru nedostanou. Doporučení vychází z mých zkušeností. Vlastní tipy na hry můžete uvést do komentáře pod článkem. Inspirace se hodí nejen na Vánoce. A doporučení z minulých let platí (mnohdy) stále, viz související články na konci.

Dětské hry
– pro děti předškolního nebo mladšího školního věku, dospělí mohou, ale nemusí hrát, zábavné hry zejména pro děti

Malý princ: Cesta ke hvězdám (pro 2–6 hráčů od 6 let)

Malý princ je nenáročná rodinná hra, která se výborně hodí pro hraní s dětmi okolo 6 let. Základem je závodní hra. Každý hráč se stává letcem, jehož úkolem je doletět na planetu Malého prince. Používá k tomu karty pohybu. Cestou sbíráte z mraků body v podobě hvězdiček, žetonů dalekohledů nebo dílků příběhu. Hra má jednoduchá pravidla, přitom je krásně zpracovaná. Díky variabilnímu hernímu plánu je každá hra trochu jiná. Hra vznikla na motivy filmu, který se u nás dostane do kin v prosinci. Ilustrace rovněž vycházejí z filmové předlohy.

Odkaz: Malý princ na Hrajeme.cz

Začarovaná věž (pro 2–4 hráče od 5 let)

Začarovaná věž je pěknou hrou pro předškolní děti. Určena je dětem od pěti let, ale s asistencí dospělých si ji zahrají i mladší. Podstatné také je, že se při ní nebudou nudit ani rodiče. Jeden z hráčů představuje černokněžníka, který uvěznil princeznu v začarované věži. Na začátku hry schová klíč a ostatní hráči ho musí najít, aby mohli princeznu zachránit. Děti tato hra na „schovávanou“ baví. Jednak samotné ukrývání klíče a jeho hledání, jednak zkoušení zámku při vysvobozování princezny.

Odkaz: Začarovaná věž na Hrajeme.cz

Další doporučené hry:
  • Spinderella – závodní hra v krásném 3D provedení 
  • Bubbles – postřehová hra s barevnými bublinami 
  • Nosíková – hra zaměřená na vnímání smysly, zde na čich 
  • Pohádkohraní – soubor her pro předškoláky 
  • Příšerky ze skříně – krásně graficky zpracovaná paměťová hra pro předškoláky


Rodinné hry
–  hry pro děti a rodiče, všichni mají šanci na výhru, méně náročné hry, které jsou zábavné pro všechny

Splendor (pro 2–4 hráče od 10 let)

Splendor patří k hrám s jednoduchými pravidly, krátkou herní dobou a krásným provedením, takže si ji můžete zahrát téměř s každým. Přitom vám hra dává řadu možností a musíte dobře sledovat její vývoj a aktivity ostatních hráčů. V této ekonomické hře se na chvíli se stanete renesančními obchodníky s drahými kameny, kterým nejde o bohatství, ale o slávu. Díky rychlému střídání hráčů nikdo dlouho nečeká na svůj tah a hra svižně plyne. Pokud máte méně času na hru nebo zrovna nechcete hrát složitou strategickou hru, Splendor je ideální volba.

Odkaz: Splendor na Hrajeme.cz


Velbloudí dostihy (pro 2–8 hráčů od 8 let)

Hráči v této hře představují sázkaře, kteří přišli na velbloudí dostihy v poušti, aby na sázkách vydělali balík peněz. Pokud chtějí uspět, musí správně odhadnout potenciál velbloudů, včas se rozhodnout a mít i trochu štěstí. Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o závodní hru. Hráči však neřídí (ani otevřeně, ani skrytě) svého velblouda, ale na pohybu velbloudů se podílejí všichni. Pokud hledáte pěknou hru přístupnou i příležitostným hráčům a pro hraní s dětmi, pak Velbloudí dostihy určitě vyzkoušejte. Jsou krásně připravené, mají jednoduchá pravidla, jednotlivé tahy jsou rychlé, takže se na nikoho nečeká, a hra rychle plyne i ve větším počtu hráčů. Od 5 a více hráčů je ale podíl náhody velmi velký, takže ji musíte brát spíše jako párty hru. Ve třech a čtyřech hráčích je výborná.

Odkaz: Velbloudí dostihy na Hrajeme.cz

Další doporučené hry:
  • Halali – asymetrická hra pro dva hráče v novém vydání 
  • Port Royal – karetní hra pro každého, kde každý určuje míru rizika, do kterého půjde
  • Patchwork – nejlepší hra pro dva hráče z poslední doby 
  • Hvězdokupy – abstrakční hra se souhvězdími a atmosférickým zpracováním pro hru ve tmě, kde hra svítí
  • Vědomostní pexeso – řada klasického pexesa s kartonovými kartičkami, krásným grafickým zpracováním a vzdělávacím prvkem (např. hledáte hlavní město a stát) 


Hry pro přátele
– hry pro dospívající a dospělé, všichni mají stejnou šanci na výhru, hráči jsou starší 12 let 

Zámky šíleného krále Ludvíka (pro 2–4 hráče od 12 let)

Hráči se stávají staviteli zámků a jsou odměňováni za to, pokud jejich stavby splňují požadavky výstředního krále Ludvíka II. Bavorského. Každý staví vlastní zámek, a to postupným přikládáním jednotlivých místností. Hra má zajímavý systém rozdělování stavebních dílků. V každém kole se jeden hráč ujímá role Mistra stavitele, který určuje ceny jednotlivých místností a prodává je ostatním. Každá partie bude proto trochu jiná a pokaždé vytvoříte novou, originální stavbu. Pravidla jsou přístupná a hra dává řadu možností.

Odkaz: Zámky šíleného krále Ludvíka na Hrajeme.cz

Malé velké galaxie (pro 2–5 hráčů od 12 let)

Malá krabička skrývá poměrně komplexní hru, kterou si ale zvládnete zahrát i za půl hodiny. Hra je podle vydavatele určena až pro 5 hráčů od 14 let (zvládnou ji ale i mladší). Ve hře budete rozvíjet svou flotilu, kolonizovat nové planety a soupeřit s ostatními o vliv ve vesmíru. Všichni jsou neustále zapojeni, protože některé akce můžete vykonat i tahu jiného hráče. Hru ocení především náročnější hráči, pravidla jsou ale jednoduchá, takže ji zvládnou i příležitostní hráči. Díky malému provedení si ji vezmete kamkoliv.

Odkaz: Malé velké galaxie na Hrajeme.cz

Další doporučené hry:
  • The Game – karetní kooperativní hra 
  • XCOM: Desková hra – tematická kooperativní hra využívající mobilní aplikaci 
  • Dice Town – kostková hra na téma Divokého západu využívajcí pokrové prvky 
  • Timeline: Hudba a film – jednoduchá vědomostní hra, kde i letopočty jsou zábavné   
  • Summoner Wars – taktická válečná hra pro 2 hráče, výborná pro kluky a tatínky
  • Země – znalostní hra o zajímavostech na Zemi, ve které nemusíte znát všechno, abyste uspěli
  • Limes – nekonfliktní hra pro dva hráče


Hry pro náročné hráče
– hry s komplexními pravidly, vhodné pro hráče, kteří často hrají nebo hledají strategickou hru

Alchymisté (pro 2–4 hráče od 12 let)

Jedná se o komplexní hru pro náročné hráče, ve které se úžasně skloubí téma a herními mechanismy a provedením hry, včetně využité mobilní aplikace. Velkou roli ve hře hraje dedukce. Ve hře si jako alchymisté budujete svou kariéru v oboru, studiem, ale především úspěšnými experimenty. Největší prestiž ale můžete získat publikací vědeckých teorií, musí se ovšem prokázat jejich platnost. Odhalujete v nich složení magických lektvarů. První seznámení s hrou může být náročnější, ale rozhodně stojí za to.

Odkaz: Alchymisté na Hrajeme.cz

Marco Polo (pro 2–5 hráčů od 12 let)

Marco Polo je nová komplexní hra především pro náročnější hráče. Hráči představují Marca Pola a jeho společníky na cestách do daleké Asie. Během pěti kol se snaží nasbírat co nejvíce vítězných bodů. Získávají je především tak, že navštěvují města a plní uzavřené obchodní smlouvy. Každý hráč má vlastní postavu s unikátní vlastností, která mu pomáhá během hry. Každý hráč má k dispozici pět kostek své barvy, které umisťuje na jednotlivé akce. Někde mu stačí jedna, jinde bude potřebovat i dvě. Jejich hodnota mu často určí míru zisku či možností při realizaci dané akce.

Odkaz: Marco Polo na Hrajeme.cz

Další doporučené hry:


Párty hry
– jednoduché, rychlé a zábavné hry, ve kterých jde především o to společně se pobavit

Krycí jména (pro 2–8 hráčů od 10 let)

Jedná se o týmovou asociační hru, ve které se podle nápovědy snažíte určit správné pojmy rozložené na stole. Hledání slovních asociací a jejich odhalování je jednoduché a zábavné pro všechny zúčastněné hráče. Hra má nápad, který funguje a baví. Můžete hledat slovo, které spojuje dva či tři pojmy na stole, ale zpočátku budete hledat zpravidla jen jeden. Krycí jména jsou novou hrou od Vládi Chvátila, která dokáže oslovit kohokoliv. Ve velmi krátkém čase hra získala popularitu doslova po celém světě.

Odkaz: Krycí jména na Hrajeme.cz

Superšpión (pro 3–8 hráčů od 12 let)

Superšpión je konverzační hra se skrytými rolemi. V této hře se můžete stát špiónem, nebo také agentem, který mu jde po krku, a zažít, jaké to je, když i malý detail, slovo v nesprávném kontextu vás může odhalit. Zábavu vám přinese především ve větším počtu, a protože nevyžaduje prostor na stole, výborně se hodí i na cesty, třeba do vlaku. Hra je jednoduchá, přitom v ní uplatníte fantazii, kreativitu, dedukci a výřečnost. Během hry také musíte pozorně sledovat ostatní, soustředit se, dávat si pozor na jazyk a rychle reagovat. Hra je proto výborná pro skupinku přátel a lidí, kteří rádi komunikují.

Odkaz: Superšpión na Hrajeme.cz

Další doporučené hry:
  • iKNOW: Česko – otázky a odpovědi – otestujte své znalosti Česka a zároveň odhadujte, jak si povedou ostatní
  • Sochy v akci – společenská hra pro partu přátel, stačí popustit uzdu fantazii a budete se bavit 
  • Munchkin – karetní hra parodující hry na hrdiny, v češtině je k dispozici již i řada rozšíření 



Jakou hru byste letos doporučili vy? Podělte se o vaše tipy v komentáři k tomuto článku.


Související články:
Aktuální ceny najdete ve srovnávači:




***

1 komentář:

Hráč řekl(a)...

Škoda, že som toto nevidel skôr. Nevadí, aspoň mám nápady na budúci rok.